Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Välbalanserat möte mellan historisk charm och samtida estetik

Pixbo Sjöterrass ligger i Härryda kommun strax utanför Göteborg, i sluttningarna ovanför Rådasjön. Omgiven av villabebyggelse och vackra park- och slottsområden i närheten har radhusen främst inspirerats av det unika läget med sjöutsikt. Det har samtidigt varit utmanande att hantera både sluttningsläget och omgivningen av bebyggelsen och trafikstrukturen på ett balanserat sätt. PE har ansvarat för arkitektur, visualisering, landskap och ljusdesign.

Rymliga bostäder

Åtta stora lägenheter är grupperade i två längor med vardera fyra lägenheter, på ömse sidor om en lite privatare inre gårdsväg med små entréplatser mot norr och uteplatser mot söder. Husen är i två våningar med väl tilltagna egna takterrasser överst, indragna en meter från takfot och gavlar och med glasräcke runtom. Mellan terrasserna finns en två meter hög skärm på var sida om ett uppglasat trapphus som hör till den egna lägenheten. Husen närmast sjön har även en sluttningsvåning med garage och en nedre entré med ytterligare förrådsutrymmen. Lägenheterna är rymliga med vardagsrum, matsal och kök i öppet samband avdelat av en kökshalvö utan överskåp. Flertalet lägenheter har sjöutsikt även från fönster och balkong på de övre våningarna, utöver från takterrassen.

Gedigna material

Beställaren har haft höga ambitioner för såväl invändiga material som utvändiga. Stora klinkerformat i helkaklade varmgrå badrum, mörkgrå ekkök och ljusa ekgolv i fyra av lägenheterna och ljusgrå kök med mörkgrå ekgolv i övriga fyra. Utemiljön har inslag av plattsättning, granitmurar, gatstensfriser och smide, omgivet av planteringar, gräsytor och träd.

Alla skärmar och förråd är klädda med cederpanel medan fasader är klädda med cederspån. Allt cederträ är kiselbehandlat med ljusast vitaktiga ton från Sioo:x. Takfotssprång och förrådstak har rödaktig sedumvegetation, plåtarbeten är genomgående silvergrå.

Unik siluett

Villaområdets lågmälda småskalighet med både mindre och större hus av varierade karaktärer har nu kompletterats med de egenartade radhusens modernare gestaltning med drag av både historiska och samtida uttryck. Husen är både ett tydligt blickfång och diskreta i sin skala. Den ljusa cederspånsfasaden och de karaktäristiska trapphustopparna på takterrasserna ger byggnaderna ett skimmer och en unik siluett såväl dagtid som mot natthimlen.

Samverkansuppdrag

PEs uppdrag har varit från första skiss till färdig byggnad, via förhandsbesked, bygglov, program-, system- och bygghandlingar med Wallenstam, byggentreprenören Bergman&Höök och övriga discipliner i nära samverkan.

Upplåtelseform                                   Bostadsrätter
Boarea (+ biarea)                                149 m² respektive 172 (+35) m²
Antal rum                                               5-6 rok
Inflyttning                                              från hösten 2023

Flertalet lägenheter har sjöutsikt även från fönster och balkong på de övre våningarn

Mellan terrasserna finns en två meter hög skärm på var sida om ett uppglasat trapphus som hör till den egna lägenheten.

Kontaktpersoner