Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Bild: Nationalmuseum/Bruno Ehrs

Moderna installationer i nya Nationalmuseum

PE engagerades redan 2013 av Statens fastighetsverk för att ansvara för el, brandlarm, passagekontroll och det överordnade säkerhetssystemet i den genomgripande moderniseringen av Nationalmuseum i Stockholm, ett utmanande uppdrag som krävde stort mått av kreativitet.

Nationalmuseum stod färdigbyggt år 1866. Att göra installationer i en så känslig byggnad innebar utmaningar utöver det vanliga. Funktioner som tidigare inte funnits i byggnaden skulle få plats omärkligt. För att lösa det har man exempelvis sprängt ut en källare under huset och utnyttjat golven för att dölja kablar och teknik.

Mångfacetterat uppdrag

Uppdraget var mångfacetterat och PE installerade bland annat reglar för ljusinsläpp som påverkas av väder,  samt personräknare in till varje sal för att utifrån det kunna reglera temperatur och fuktighet. Uppdraget omfattade även att projektera en helt ny hiss. Alla installationer skulle i högsta möjliga mån vara osynliga. Därför har tidsenliga skåp och marmorerade gipslister adderats för att dölja elcentraler och dragna kablar.

– Det svåraste har varit avvägningen mellan att utveckla och bevara. PE har visat stor kreativitet i att hitta dolda utrymmen och komma på nya tekniska lösningar som gjorde att vi kunde få in installationerna så osynligt som möjligt, säger Cecilia Brännvall, projektchef Statens fastighetsverk.

Bild: Nationalmuseum/Bruno Ehrs

Bild: Nationalmuseum/Bruno Ehrs

Bild: Nationalmuseum/Bruno Ehrs

Bild: Nationalmuseum/Bruno Ehrs