Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Lantmännen Biorefineries utvecklar framtidens ärtproteinfabrik

Lantmännen Biorefineries expanderar sin verksamhet inom bioraffinaderier med en miljardinvestering för storskalig produktion av ärtprotein i Lidköping. Detta kan minska behovet av sojaproduktion, som är mer belastande för miljön. Samtidigt är ärtodling bra för växtordningen. PE Teknik & Arkitektur har lång erfarenhet av industriprojekt och fick uppdraget att rita och projektera den nya anläggningen.

Efterfrågan på växtbaserade proteiner är i dag stor. Lantmännen Biorefineries producerar redan protein från vete och havre, men ska nu stärka och utöka sin position på området med ytterligare en produkt som är mindre belastande för miljön än sojaprotein. Odlingen av ärtor har dessutom positiv klimat- och miljöpåverkan genom att bönderna kan lägga till en gröda i växtföljden.

Den nya ärtproteinfabriken i Lidköping beräknas att, efter bekräftat godkännande av Lantmännen Biorefineries styrelse för genomförande av projektet, stå klar 2026. Fabriken kommer ha kapacitet att raffinera 30-40 000 ton gula ärtor per år till ett proteinisolat att användas i exempelvis proteindrycker, proteinbars, mejerisubstitut, bröd och köttanaloger. Restströmmar ska sammankopplas med befintliga bioraffinaderier och restprodukter återanvändas för att framställa foder och etanol.

Processen styr utformning

Projektet pågår och PE har hjälpt till med bygglovsansökan och förfrågningsunderlag. Nu fortsätter PEs arkitekter och byggnadsingenjörer skissarbete och projektering inklusive tillgänglighet. I industriprojekt som detta är det i stor utsträckning processen som styr utformningen av byggnaden. Många ändringar görs under resans gång, vilket ställer stora krav på flexibilitet från konsulternas sida, då man hela tiden måste vara med och parera för förändringar.

– Det är något vi är vana vid med våra över 30 års erfarenhet av att hjälpa industrin med projekt. Men det är samtidigt alltid spännande med nya beställare som kommer med nya utmaningar. I det här fallet ställs till exempel mycket höga krav på hygien i anläggningen, vilket påverkar alla ytskikt och logistiken i byggnaden. Tillsammans med den komplexa processen som kräver många olika nivåer med plattformar, trappor och hissar blir det ett projekt som hade varit väldigt svår att få till utan BIM-projektering, säger Magnus Axelsson, ansvarig arkitekt och uppdragsansvarig på PE.