Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Bild: Peter Westman/En Bild

Montessori växer och bygger ut skola i Norrtälje

Montessori expanderar i Norrtälje och bygger till en helt ny skolbyggnad som kommer vara klar till sommaren 2024. Då kommer skolan kunna ta emot cirka 500 elever från förskoleklass upp till årskurs 9. PE Teknik & Arkitektur har på uppdrag av Contiga ansvarat för konstruktionen av stommen i projektet.

Montessoriskolan Gustafslund i Norrtälje är en fristående grundskola som idag har elever i årskurs 5-9. Montessori växer och nu byggs skolan ut med en helt ny byggnad för att även kunna ge plats åt årskurs F-4. Sommaren 2024 kommer den nya byggnaden på 3 600 kvadratmeter stå klar för att ta emot fler elever, och skolan kommer då ha kapacitet för cirka 500 elever i årskurs F-9.

PE var ansvarig stomkonstruktör i projektet, vilket innebär totalansvar för dimensionering och projektering av den nya skolbyggnadens stomme. Byggnaden består av fyra plan varav ett är källarplan med en ljusgård i mitten. Stommen består av bjälklag och väggar av prefabricerade betongelement samt balkar och pelare av stål.

– En unik del med projektet är att inget ska vara i ett ortogonalt (vinkelrätt) system och varje våning har därmed sin unika planlösning. Det gjorde det utmanande att hitta ett rationellt system för en stål- och betongstomme, vilket vi löste genom kreativitet och flexibilitet, säger Olof Karlberg, uppdragsansvarig på PE.

I PEs uppdrag har ingått att ansvara för dimensionering av den prefabricerade stål- och betongstommen, upprättning av montage- och tillverkningshandlingar samt samordning med övriga projektörer.