Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Elisabeths port är Vänersborgs nya landmärke

Vänersborg har fått sitt första höghus i det 45 meter höga och trekantiga bostadshuset Elisabeths port. PE Teknik & Arkitektur har på uppdrag av MVB Väst och Vänersborgsbostäder varit huvudkonstruktör och även bidragit med kompetens inom miljöinventering, rivningslov, fuktsäkerhet och BIM-samordning. Elisabeths port är nominerad till Årets bygge 2024 i kategorin Bostäder.

Elisabeths Port stod klar i maj 2023 och hyresgästerna flyttade sedan in i juni, vilket var en månad före tidplanen. Huset består av 16 våningar med 79 nya hyreslägenheter och en gemensam takterrass högst upp för alla boende.

– Här finns kök, toalett och sittplatser både inne och ute för kalas eller liknande. Här har vi jobbat med barriärer för att inte ta bort den fina utsikten samtidigt som det är säkert för de som vistas på takterrassen, säger Annica Holm, uppdragsansvarig byggkonstruktör på PE.

Avancerad logistiklösning

PE var huvudkonstruktör i projektet, vilket innebar huvudansvar för stabilitet och robusthet. Vårt team har projekterat grundläggningen och platsbyggda delar, samt samordnat arbetet med stommen tillsammans med stomleverantören. Vi har även arbetat med miljöinventering och ett rivningslov för den byggnad som rivdes på tomten innan höghuset kunde byggas. Elisabeths port har en pålad grundläggning till berg och vattentäta lösningar fick användas i källaren på grund av att nivån för grundvattnet visade sig vara hög.

PEs team har samverkat för att hitta materialoptimeringar och det har varit viktigt med hanteringen av logistikfrågor – för att kunna bygga på höjden krävs ett tätt samarbete av alla involverade och att personer och material är på rätt plats vid rätt tidpunkt. En avancerad logistiklösning innebar samleverans av allt material efter en överenskommen tidplan, vilket genererade både lägre CO2-utsläpp och lägre kostnader tack vare färre leveranser. Dessutom kunde hyresgästerna flytta in tidigare än beräknat.

– Vi på PE är stolta över att ha medverkat i detta projekt som har förändrat Vänersborgs siluett och blivit ett fint landmärke. Vi har haft ett mycket bra samarbete med både MVB, Vänersborgsbostäder och övriga konsulter, och tillsammans har vi hittat bra och energieffektiva lösningar som exempelvis solceller på taket och minimering av köldbryggor för ett bra inomhusklimat, säger Annica Holm.

Läs mer om projektet hos MVB>

Läs mer om projektet hos Vänersborgsbostäder>