Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Bild: Varg arkitekter

Spektakulära lösningar

En liten tomt att bygga på, många anslutande höjder och tunnelsystemet under mark innebar många utredningar och tekniska utmaningar inför uppförandet av Tegnérs torn. En av lösningarna var en spektakulär diagonal platsgjuten betongpelare, konstruerad för att bära vertikala laster.

Tegnérs torn är beläget I hörnet Tegnérgatan och Hälsobrunnsgatan i centrala Stockholm. Punkthuset är 10 våningar högt med 42 hyreslägenheter varav fem utförs som entresollägenheter med cirka fem meters takhöjd i vardagsrummet. Gestaltningsidén för huset är att använda samma material för både fasad och tak, en blandning av grön skiffer och plåt.

Nomimerad till årets Stockholmsbyggnad 2020

Vårt uppdrag omfattade grund- och takkonstruktioner samt stomkomplettering. Vi var även huvudkonstruktör samt upprättade bygghandlingar. En av utmaningarna var den indragna fasaden i entréplanet som möjliggör passage där Hälsobrunnsgatan möter Barnhusbron. För att bära de vertikala lasterna i hörnet konstruerade vi en spektakulär diagonal platsgjuten betongpelare tillhörande stålkonstruktion i bjälklagsnivå.

Tegnérs Torn nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2020. Läs mer om nomineringen >

En liten tomt, många anslutande höjder och tunnelsystemet under mark innebar tekniska utmaningar inför uppförandet. Bild: Varg arkitekter

För att bära de vertikala lasterna i hörnet konstruerade vi en spektakulär diagonal platsgjuten betongpelare tillhörande stålkonstruktion i bjälklagsnivå.

Kontaktpersoner

Johan Lundquist

Johan Lundquist

Byggnadskonstruktör, Sektionschef

+46 10-102 51 94 Stockholm Bryggargatan