Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Bild: Vasakronan/Tomorrow

Komplexa ombyggnationer

Ombyggnationen av Sergelhusen är Stockholm citys största ombyggnadsprojekt i modern tid. På uppdrag av totalentreprenören Zengun har vi bidragit med smarta konstruktionslösningar och upprättat bygghandlingar för de komplexa ombyggnationerna.

Vasakronan anlitade Zengun som totalentreprenör som i sin tur anlitade PE som ansvarig konstruktör under bygghandlingsprojekteringen. Vi blev utvalda då vi kan bidra med hög teoretisk och teknisk kompetens samt har gedigen erfarenhet av komplexa ombyggnationer. Vår uppgift var att i nära samverkan med Zengun hitta lösningar och upprätta bygghandlingar som följde en tuff produktionstidsplan. Vi deltog i etapp E04 som omfattade rivning av en befintlig byggnad, hus H, samt ny grundläggning och uppförande av en ny byggnad – Hamngatspalatset. Utöver detta genomgick hus M en omfattade om- och tillbyggnad.

Anpassning av prefab-stomme

För att klara den mycket tuffa produktionstidsplanen föreslog vi en anpassning av den nya prefab-stommen, vilken möjliggjorde grundläggningsarbeten inne i hus H, innan byggnaden revs. I ombyggnadsdelen i hus M har vår lösning handlat mycket om att vara lyhörd mot entreprenören och anpassa projekteringen och framtagandet av bygghandlingar efter produktionsordningen. Projektet har certifierats enligt Sweden Green Building Councils certifieringssystem LEED nivå Platinum.