Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Industriområde får nytt liv

I ett område under förändring har PE omvandlat ett tidigare plåtslageri till ett modernt högstadium för Raoul Wallenbergskolan. Den stora takterrassen och fasader av corténstål är byggnadens kännemärke.

Det tidigare industriområdet utvecklades i ett första steg mot handel och service. I takt med att staden vuxit och läget har blivit allt mer centralt finns här nu även lokaler för kultur, utbildning och på sikt även bostäder.

PE har ritat ombyggnad av de flesta byggnaderna i området. För Raoul Wallenbergskolan har vi tidigare omvandlat ett gammalt lager till en lågstadieskola och vi har nu fått fortsatt förtroende att omvandla ett plåtslageri och lager till högstadieskola. Skolans fasader i corténstål ger både en samtida arkitektonisk prägel och påminner om byggnadens industriella förflutna. Eftersom utrymmet för skolgård är begränsat har vi kompletterat den med en 500 kvadratmeter stor takterrass, som blir en attraktiv ”hängyta” för skolans elever.

I samma område har vi även gestaltat Kulturfabriken – en unik sammanslagning av den kommunala musikskolan och stadsmuseet, där elever och konsertbesökare kan vandra runt i samlingarna i väntan på musicerandet.

Stora glaspartier ger ökat ljusinsläpp i skolans matsal.

Skåphall och uppehållsrum är planerad i två plan.

Den 500 kvadratmeter stora takterrassen blir en samlingsplats för eleverna. Här har man vidsträckt utsikt.

PE har ritat ombyggnad av de flesta byggnaderna i området, bland annat Kulturfabriken – en unik sammanslagning av den kommunala musikskolan och stadsmuseet. Här samsas Stadsmuseets samlingar med konsert- och körsalar med övningsrum för musikskolan.

Kontaktpersoner

Hans-Olof Carlson

Hans-Olof Carlson

Studiochef Arkitektur Skövde, Arkitekt SAR/MSA

+46 10-516 03 48 Skövde Karlsgatan