Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Bevarad retrokänsla på Radiotorget

Efter nära 70 år var det dags att upprusta fastigheterna i den funktionalistiskt präglade 1950-talsmiljön vid Radiotorget i Göteborg. I ett projekt som vävt samman gammalt och nytt har Framtiden Byggutveckling uppfört två högre bostadshus och ett lägre med butiker och lägenheter. PE har varit byggledare.

Radiotorget som är beläget i Västra Frölunda invigdes 1953 och har ett starkt 50-talsarv med tidstypisk arkitektur. Uttjänta byggnader nu har ersatts med nya som är utförda med vita, släta fasader för att smälta in i miljön. Under första halvåret 2021 slutfördes projektet som innefattade två nya hyreslägenhetshus på åtta respektive nio våningar samt ett tvåvåningshus mot torget med butikslokaler i bottenplan och lägenheter ovanpå. Detta tillför fler lägenheter i ett attraktivt Göteborgsområde samtidigt som butiker blir kvar.

Hållbarhetsaspekter spelade en viktig roll i Framtiden Byggutvecklings program som styrde projektering och byggnation. Kraven utgick här från Byggvarubedömningen. Såväl budget som tidplan har hållts i projektet som under entreprenadtiden har präglats av ett gott samarbete med verksamheterna på plats vid Radiotorget.

Första utländska bostadsbyggare

PEs uppdrag har varit som byggledare för Framtiden Byggutveckling, ett bolag som ägs av Göteborgs stad där även Bostadsbolaget ingår som förvaltar fastigheterna. Entreprenör för bygget var ett kroatiskt bolag och det var första gången ett utländskt företag vann ett uppdrag som gällde att bygga bostäder i Göteborg.

Under första halvåret 2021 slutfördes projektet som innefattade två nya hyreslägenhetshus på åtta respektive nio våningar samt ett tvåvåningshus mot torget.

Såväl budget som tidplan har hållts i projektet. Slutresultatet har blivit mycket bra tack vare ett gott samarbete berättar PEs erfarne projektledare Christer Stovell

De nya byggnaderna fick vita, släta fasader för att smälta in i miljön.

Kontaktpersoner