Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Välplanerade lägenheter och hyreskooperativ i Hyllie

I den expansiva stadsdelen Hyllie i Malmö uppför MKB Fastighets AB två nya flerbostadshus i kvarteret Magne, centralt beläget vid Hyllie allé. PE är ansvarig arkitekt och har tagit fram program, förslagshandlingar, bygglov och förfrågningsunderlag för projektet.

De två byggnaderna i kvarteret får sammanlagt 105 lägenheter och en totala boendearean på drygt 9 000 kvm. Det ena huset är en L-formad byggnad i sex våningar längs de två huvudgatorna, där lokaler inryms i bottenvåningen. Det andra är en fyra våningar hög byggnad inne i kvarteret vid Tors gränd. Denna kommer att upplåtas som hyreskooperativ.

– Målsättningen för projektet var att skapa bostäder med många rum men få kvadratmetrar, med betoning på små treor och fyror i ljusa, luftiga och välplanerade lägenheter. Hyreskooperativet innehåller, förutom lägenheter, en gemensamhetslokal med stort kök för gemensamma måltider och fester, ateljé och verkstad. Huset är även planerat för en stor takterrass med växthus och ytor avsedda för odling, säger Per Bondeson, ansvarig arkitekt på PE.

Urbant mot gatan

Det nya kvarteret har en markant gestaltad, urban sida mot huvudgatorna som understryker det centrala läget i stadsdelen. Innergården är ljusare och ramas in av det lägre hyreskooperativhuset samt en cykelhubb med öppna, grönskande väggar. Inne i kvarteret finns även karakteristiska ”soltrattar” som fångar in solen från söder och väster, ger lägenheterna intressanta utblickar och förbättrar ljusförhållandena i dem. Alla lägenheter har stora balkonger och båda husen förses med solcellsanläggningar och biotoptak.

Magne är MKBs mest populära nyproduktion under 2022, läs mer på mkb.se >

Det nya kvarteret har en markant gestaltad, urban sida mot huvudgatorna som understryker det centrala läget i stadsdelen.

Kontaktpersoner