Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Jansin & Hammarling

Glimrande fasad och energieffektiva lösningar för Täby simhall

Täbys helt nya simhall är placerad i den nybyggda stadsdelen Täby park och invigdes hösten 2022. PE ansvarade för projektering av el, tele och belysning. Med sin glimrande fasad är byggnaden ett nytt landmärke i staden.

Täbys nya simhall har fått en modern, flexibel utformning och erbjuder vattenaktiviteter för hela familjen – för nöje, träning och tävling. Belysningen i en modern simhall som denna kräver hänsynstagande till en lång rad faktorer, som skydd mot fukt och korrosion, ljusnivå enligt gällande regler och säkerhetskrav, energieffektivitet och estetik. Simhallen projekterades för att uppnå Miljöbyggnad Silver och i hela byggnaden används armaturer med lång livslängd, samt närvarostyrd belysning för att spara energi.

PE strävade efter att belysningen skulle bidra till en inbjudande, trygg och trivsam atmosfär inne i och utanför simhallen. Arbetet skedde i tätt samarbete med arkitekten Norconsult och resultatet är ett nytt landmärke i den nya stadsdelen som lyser upp med en glimrande perforerad fasadplåt.

– Fasadens armaturer placerades högst upp bakom plåtarna. Vi hittade en smart lösning för att få ljuset att spridas vilket ger den glimrande belysningseffekten. Slutresultatet blev riktigt lyckat och vår kund Täby kommunfastigheter är nöjda med belysningen både inne i och utanpå byggnaden, säger Anders Jönsson, ljusdesigner på PE.