Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Attraktiva lokaler för Skatteverket i Årets Bygge 2022

När Skatteverket skulle flytta till nya, moderna kontorslokaler i det prisbelönta kvarteret Nya Kronan i Sundbyberg anammades ett aktivitetsbaserat arbetssätt. PEs inredningsarkitekter fick uppdraget att skapa en attraktiv arbetsmiljö som uppfyller högt ställda krav vad gäller hållbarhet, funktionalitet och estetisk utformning.

PE fick i uppdrag att ta fram gestaltningskoncept, beskedslämning till fastighetsägaren Vasakronan, inredningsprojektering och framtagning av upphandlingsunderlag enligt LOU. Tillsammans med Skatteverket och husets arkitekt Reflex Arkitekter / C.F. Møller Architects skapade vi ett kontor anpassat för det nya aktivitetsbaserade arbetssättet. Miljökraven var högt ställda, liksom kraven på funktionalitet och estetisk utformning.

– Innan det här uppdraget hade PE arbetat med flera andra kontor för Skatteverket, som följde en fastsatt gestaltning. I och med Kronans ombyggnad med en egen materialpalett fick vi nu skapa en ny gestaltning som är vacker, inspirerande och i samklang med Skatteverkets värdegrund, säger Ulla Bladh, Arkitekt SAR/MSA på PE.

Noggrann projektplanering

Projektet var väldigt stort, med en area på cirka 45 000 kvadratmeter. Därför krävdes mycket noggrann planering för att få alla handlingar levererade i rätt tid. Även för besked om materialval, kulörsättning, miljöbelysning och andra delar som måste lämnas till entreprenören satte PE upp datum och leveransordning tillsammans med beställare och entreprenör. De detaljerade tidsplanerna hölls och vad gäller såväl konsulttimmar som inköp av inredning lyckades man dessutom underskrida den ursprungliga budgeten tack vare volyminköp respektive effektiva arbetssätt.