Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Bild: Wallenstam

VVS-design för historisk miljö

Artilleristallarna är ett stycke göteborgsk historia som har renoverats för att bevara den unika miljön för framtiden. PE arbetade med projektet från förstudie till bygghandling och ansvarade för VVS-installationer samt styr- och övervakning.

Sedan Artilleristallarna uppfördes som regementets stall och ridhus 1835 har tiden förvandlat dem till hem för hyrverk, hantverk, verkstäder och garage. Idag utgör de gula tegelbyggnaderna en naturlig port till Magasinsgatans myller. Artilleristallarna har nu renoverats med varsam hand för att bevara den unika miljön för framtida göteborgare. Genom att ta tillvara på tidigare outnyttjade ytor får butikerna i markplan ett extra våningsplan, dessutom tillfördes också ett orangeri som erbjuder grönska och väderskydd året om och en helt ny verksamhet under det välvda garagetaket.

PEs arbete med fastigheten började redan 2014 då den första förstudien för utveckling till ny verksamhet arbetades fram. Därifrån har intilliggande lokaler för butiker, café, kafferosteri, bageri, kontor och restaurang byggts om. Den stora utmaningen har varit att hitta optimala lösningar för ventilation, inneklimat samt god energiprestanda, samtidigt som byggnadens karaktär och känsla behålls.

Artilleristallarna uppfördes ursprungligen 1835. Bild: Wallenstam

Ventilationen är byggd med släta lasersvetsade kanaler som ligger symmetriskt på vardera sida av det välvda taket. En bra lösning som inte stör intrycket av lokalen. Bild: Wallenstam