Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Bild: Perstorp Group

PE stöttar i Perstorps hållbara produktionsbygge

När Perstorp bygger en banbrytande ny anläggning för produktion av hållbar metanol i Stenungsund anlitas PE Teknik & Arkitektur som disciplinledare för markarbeten och konstruktion.

I samarbete med energibolaget Uniper har Perstorp fått stöd från EUs innovationsfond för Project Air. Detta projekt ska etablera den första storskaliga produktionen av hållbar metanol i sitt slag. Metanolen ersätter fossil råvara i Perstorps produktion och väntas ge långtgående hållbarhetseffekter i många industriella värdekedjor. I processen utnyttjas bland annat avskiljning och användning av koldioxid (CCU) samt restprodukter från Perstorps befintliga produktion. Totalt kommer Project Air att innebära en minskning av växthusgaser motsvarande Sveriges inrikesflyg varje år.

Produktionsanläggningen byggs vid Perstorps fabrik i Stenungsund och planeras att tas i bruk i slutet av 2026. I byggprojektet anlitas PE som disciplinledare för markarbeten och konstruktion, vilket innebär att vara beställarstöd åt Perstorp vad gäller upphandlingar, tekniska granskningar med mera. I rollen hjälper PE också det italienska konsultbolag som ansvarar för bygget med anpassning till svenska regelverk och tillståndsprocesser, samt kännedom om lokala förutsättningar och underentreprenörer. Projektet innefattar omfattande markarbeten, pålning samt betong- och stålkonstruktioner för att bära utrustning som används i processindustrin. Den nya anläggningen blir ett tillägg till den befintliga processen nybyggnationen pågår samtidigt som fabriksverksamheten är i drift, vilket innebär höga krav på detaljplaneringen.

– Det här är en stor och strategiskt viktig investering för Perstorp och ett banbrytande steg för kemiindustrin. Tillsammans med PE Teknik & Arkitektur tar vi steg mot cirkulär kemi som bryter fossilberoendet, säger Robert Larsson, Project Engineering Manager på Perstorp.