Karlstads kommun storsatsar på nya sportarenor vid Sannafältet. Arenabyggnaden blir den tredje största i Europa och den första i sitt slag med en stomme helt i trä. PE är huvudkonstruktör i projektet som utförs i partnering.

Det enorma arenaprojektet omfattar en kastplan, en inomhusarena, en utomhusarena och en konstgräsplan. Som huvudkonstruktör utför PE projekteringen av grundläggning med pålning, stomme av limträ, betongprefab samt bjälklag, trappor, väggar och räcken i KL-trä. PE har även utfört handlingar för prefabtillverkning avseende ingående limträ, stål, betong samt KL-trä.

Optimering i tät samverkan
Projektet har genomförts i partnering med Karlstad kommun som beställare och ByggDialog totalentreprenör. I tät samverkan har PE optimerat konstruktionslösningen för att uppnå projektets höga kvalitets- och hållbarhetskrav. Träbyggnation och trä som stommaterial har varit grundidén redan från start.

- Att projektera både en inomhus- samt utomhusarena parallellt har varit utmanande och spännande. Det är ett komplext projekt som har dragit stor nytta av den multidisciplinära spetskompetens som finns inom PE, säger Oscar Stanser, uppdragsansvarig konstruktör på PE.

Det första spadtaget togs september 2020 och projektet beräknas färdigställas 2022.

Läs mer och se VR-vy på karlstad.se

Bild: Sweco