Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Space i Lund. Bild: Agnes Lindholm/Wihlborgs Fastigheter

Prisade projekt på SGB Awards visar vägen inom hållbarhet

Nyheter

Den 30 november var det dags för Sweden Green Building Awards då Sveriges mest prestigefyllda pris inom hållbart samhällsbyggande delades ut. PE Teknik & Arkitektur har arbetat med miljöcertifieringarna i två av de vinnande projekten.

Priset delas årligen ut av Sweden Green Building Council (SGBC) till individer och projekt inom samhällsbyggnadssektorn som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet. Under kvällen vann bland annat projekten Mimer 5 och Space hållbarhetspriser.

Kvarteret Mimer 5 i Västerås vann i kategorin Årets LEED O+M. Byggnaden har genomgått en transformation från industriområde till ett modernt kvarter med kontorslokaler, skolor, laboratorier, konferensanläggningar och restauranger. Tillsammans med PE uppnådde Castellum LEED O+M certifieringen med nivå guld. Systemet LEED for Operations and Maintenance (O+M) fokuserar inte bara på byggnadens prestanda inom användning av energi, vatten, material och resurser, utan också på förvaltning och hur människor i byggnaden uppfattar inomhusklimatet.

Årets NollCO2-projekt blev Space i Lund, en ikonisk byggnad med kontor och labbverksamhet i Lund. I detta projekt samarbetade PE tätt med Wihlborgs Fastigheter och andra samarbetspartners för att uppnå certifieringen. NollCO2 syftar till att byggnaden ska uppnå nettonoll klimatpåverkan, vilket innebär att den inbyggda klimatpåverkan balanseras med hjälp av åtgärder som till exempel förnybar elproduktion on- och/eller offsite, energieffektivisering i befintligt fastighetsbestånd eller köp av klimatkrediter. I Space fall har man valt att balansera till nettonoll genom installation av solceller både på den aktuella byggnaden och på andra byggnader i Wihlborgs bestånd.

Läs om alla vinnare här>

Relaterad information

Miljösamordning från idé till färdigställande

Att minska fastigheters klimatutsläpp samt bygga hållbart och klimatanpassat även ur andra aspekter är viktigt för övergången till ett hållbart och resilient samhälle. Det krävs god kunskap inom flera områden för att kunna uppfylla höga ambitioner vid ny- och ombyggnad. Med bred och djup expertis kan PE vägleda kunden från idé till granskning vid färdigställande.

Välkommen med din förfrågan

Vill du att vi kontaktar dig angående en offert, en specifik fråga eller ett för att boka ett möte? Beskriv ditt ärende så ser vi till att du blir kontaktad av rätt person hos oss. Vill du bli en del av vårt team? Connecta och gör din ansökan på pe.se/karriar.