Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Gustav Söderlund på PE nominerad till Årets betongkonstruktör

Nyheter

I höst öppnar hotell Draken, det 33 våningar höga landmärket som blir Göteborgs högsta hotellbyggnad. PE var huvudkonstruktör i projektet och konstruerade prefabstommen samt ansvarig akustiker. Nu uppmärksammas Gustav Söderlund, byggkonstruktör på PE, för sitt arbete med Draken, då han är en av tre nominerade till Årets betongkonstruktör.

På uppdrag av entreprenören K21 var PE huvudkonstruktör i projektet Hotell Draken, från start till färdig byggnad, inkluderat förtroende från UPB för att konstruera den 33 våningar höga prefabstommen.

Gustav Söderlund har arbetat som konstruktör i projektet sedan 2018 då projektet gick in i programhandlingsskede och nuvarande stomkoncept utvecklades. Nu är han nominerad till Årets betongkonstruktör.

– Det känns väldigt roligt och hedrande att ha nominerats till priset. Draken är ett väldigt roligt projekt som jag har jobbat med i flera år och fått vara med att forma stommen från ax till limpa. Jag är tacksam över att jag fick förtroendet att arbeta i ett så stort och komplext projekt och växa in i rollen. Med rätt kunskap och ambition kan man även som junior tidigt få möjligheter att utvecklas och ta ansvar på PE – vår kultur tillåter det, säger Gustav.

Tekniska utmaningar

Det har varit många tekniska utmaningar med projektet. Göteborg har komplexa grundläggningsförhållanden, så med tanke på byggnadens höjd har det varit avgörande att analysera hur överbyggnad och grundläggning samverkar. Fastigheten har ett tre våningar högt fackverk som bär en 28 våningar hög och sju meter djup utkragning. Byggnaden har byggts mellan befintliga fastigheter och i anslutning till Götatunneln, vilket har ställt höga krav på att grundläggning inte ska påverka omgivningen.

– Det roligaste med att arbeta i komplexa projekt är att vi inte alltid kan gå på konventionella lösningar utan i stället måste tänka kreativt. Till exempel så resulterade de närliggande konstruktionerna i att vi bara kunde ha vertikala pålar som spändes in i grundläggningen för att hantera vindlaster, och för att optimera antalet pålar och mängden betong i stommen har vi bland annat utfört vindtunneltest och optimeringsanalyser, säger Gustav och fortsätter:

– Inom PE har vi verkligen haft ett bra samarbete där vi tillsammans har kommit på dessa nya lösningar, det finns alltid en kollega att fråga om hjälp. Draken är ett projekt som jag är extra stolt över och med ett lyckat resultat.

Kriterier för att nomineras till Årets betongkonstruktör:

”Har under året varit konstruktionsansvarig för ett projekt där avancerade konstruktionslösningar i betong varit mest adekvata eller gjort stora insatser för betongkonstruktionens utveckling.”

Motivering:

Gustav Söderlund, PE Teknik & Arkitektur

”PE Teknik & Arkitektur var huvudkonstruktör och prefabkonstruktör för det 33 våningar höga hotellet Draken i Göteborg. Gustav hade en viktig roll för projektet med fokus på statisk dimensionering och sitt stora engagemang för att hitta effektiva lösningar för projektet. Byggnaden var utmanande med avancerad grundläggning och stor vindpåverkan i en relativt slank stomme. Byggnaden utgörs främst av prefabricerad betong, där en viktig del har varit att lösa stabiliteten genom att nyttja prefabricerad betong trots de stora stabiliserande effekterna från vind. De stora utkragningarna har också varit utmanande men lösts genom samverkan mellan stål- och betongkonstruktioner. En stor del av dimensionering har varit att lösa de prefabricerade betongkopplingarna och där hantera de stora lasteffekterna. Projektet har också utmärkts genom att arbetsytan har också varit väldigt begränsad då fastigheten är inklämd mellan befintliga byggnader och Götatunneln.”

Betonggalan äger rum den 12 oktober på Waterfront i Stockholm. De nominerade kommer föreläsa för respektive jury på eftermiddagen, och vinnarna kommer koras under kvällen.

Läs mer:
Betonggalan
Om Draken