Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Marcus Wesslen

Konstruktion på hög höjd för Hotell Draken

Balder Fastigheter har utvecklat fastigheten med den klassiska biografsalongen Draken i Göteborg till ett 33 våningar högt hotell med Nordic Choice Hotels som hyresgäst. Nya Hotell Draken är stadens högsta hotellbyggnad. PE var huvudkonstruktör i projektet och konstruerade stommen samt var ansvarig akustiker.

1950-talsbiografen Draken ligger i anslutning till Folkets hus på Järntorget i centrala Göteborg. Byggnaden som huserar den har kompletteras med en ny huskropp i ett projekt som utökar stadens mötes- och logikapacitet samtidigt som den klassiska salongen både bevaras och förs in i nutiden. Det drygt 100 meter höga Hotell Draken är Göteborgs högsta och integreras med befintliga byggnader. På uppdrag av entreprenören K21 var PE huvudkonstruktör i projektet, från start till färdig byggnad. Genom bygghandlingen fick PE även förtroende från UPB att konstruera byggnadens stomme. PE har även genom det förvärvade bolaget Gärdhagen Akustik projekterat ljudmiljön. Arkitekt är Erséus Arkitekter.

Grundliga utmaningar

Göteborg har komplexa grundläggningsförhållanden, så med tanke på byggnadens höjd har det varit avgörande att förstå hur överbyggnad och grundläggning samverkar. Även vindlastens betydelse ökar i och med höjden på byggnaden, så för att optimera konstruktionen har vindtunnelstest genomförts. Huset hänger mot norr ut närmare sju meter över en lokalgata. För att göra detta möjligt finns ett tre våningar högt fackverk som sedan bär upp 28 våningar. På plan 32 har man dessutom låtit huset växa tre meter åt väster, vilket skapar utrymme för spännande konferens- och restaurangvåningar som får en fantastisk utsikt över Göteborgs hamninlopp.

 

Det drygt 100 meter höga Hotell Draken är Göteborgs högsta hotell och integreras med befintliga byggnader. Bild: Hesekiel, Wikimedia