Gå direkt till textinnehållet
logotyp

”Vi har alla möjligheter att komma ut som vinnare”

Nyheter

Den 17 januari tillträdde Fredrik Toller som chef för affärsområde Arkitektur. Han är landskapsarkitekt LAR/MSA med lång erfarenhet både som konsult och chef. Nedan berättar han lite mer om sig själv och om hur han ser på PEs och affärsområdets framtid.

Fredrik Toller tog sin examen i landskapsarkitektur på SLU Ultuna 2003. Sedan dess har han arbetat först nio år på Landskapslaget och sedan elva år på Sweco Architects, där han 2014 blev studiochef och sedan 2021 har varit affärsutvecklingsstrateg.

Med dina egna ord, vem är Fredrik Toller?

– Landskapsarkitekt med 20 års erfarenhet av konsultbranschen, varav tio som chef, som brinner för hållbarhetsfrågor och väl gestaltad arkitektur.

Vad var det som från början gjorde att du satsade på en karriär inom arkitektur?

– Jag började studerade biologi, men när jag var med i studentspexen lärde jag känna vänner som gick på ”lark”. De verkade ha så kul och intressanta kurser så jag blev sugen på att testa. Jag trivdes direkt på utbildningen när jag insåg att det är en perfekt blandning av teknik, form och sociala frågor. Sedan dess har jag inte ångrat mitt yrkesval en enda dag.

Finns det något du gjort yrkesmässigt som du är särskilt stolt över?

– Bänkserien Nola Arkipelag som står framför Stockholms Centralstation är fin, tycker jag. Den har något tidlöst över sig och är dessutom klimatsmart tack vare minimal stålanvändning och träslag som inte behöver oljas eller målas. Jag formger ofta möbler eller olika typer av sittplatser i mina projekt, men detta var första gången som det blev ett samarbete med en producent. Nolas detaljkunskap om produktion och material var väldigt intressant att ta del av. Det är också kul att möbeln kommer användas i många projekt runtom i världen.

Vad lockade dig till PE Teknik & Arkitektur?

– Att få möjlighet att påverka en stor del av branschen i en tid då hela samhället behöver ställa om till ett cirkulärt tänkande. Kombinationen av att ha många teknikområden representerade, samtidigt som man är en slimmad och snabbfotad organisation gör att PE kan ställa om verksamheten till det som efterfrågas på marknaden. Som arkitekt är det väldigt bra att ha alla andra experter på PE i ryggen. Potential att växa finns även i rådande konjunktur. Kriser föder kreativitet och PE har alla möjligheter att komma ut som vinnare. Arkitektverksamheten är stor, täcker stora delar av landet och har en enorm styrka i sin bredd. När vissa marknadssegment går ner är det viktigt att hitta andra affärsmöjligheter som kan växa.

Vad ser du som viktiga utvecklingsmöjligheter?

För att skapa högsta möjliga värde för våra kunder och brukare behöver många av dagens och framtidens problem lösas i samverkan mellan expertisområden, till exempel med smarta energilösningar, optimala grundläggningar, minimerad materialanvändning, översvämningsresiliens eller medborgarinflytande. För att inte tala om de viktiga samarbeten som kan genereras mellan de olika arkitektinriktningarna. Att jobba med nybyggnation tror jag kommer bli mer och mer ovanligt. Transformationsarkitektur är framtiden!

Relaterad information

Arkitektur och stadsmiljöer som håller över tid

Byggnader och deras omgivning måste över tid fortsätta att bidra till samhället och skapa värde genom sin användning. Som en av Sveriges största aktörer inom arkitektur utarbetar PE innovativa och hållbara idéer och lösningar för byggnader samt det som finns inuti, utanför och omkring dem. Vi kan ta oss an alla projekt, oavsett storlek.

Välkommen med din förfrågan

Vill du att vi kontaktar dig angående en offert, en specifik fråga eller ett för att boka ett möte? Beskriv ditt ärende så ser vi till att du blir kontaktad av rätt person hos oss. Vill du bli en del av vårt team? Connecta och gör din ansökan på pe.se/karriar.