Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Space i Lund. Bild: Agnes Lindholm/Wihlborgs Fastigheter

Unik och trippelcertifierad byggnad vinner Årets Bygge 2024

Nyheter

Space är en ikonisk byggnad med kontor och labbverksamhet i Lund som har utsetts till Årets Bygge 2024 i kategorin Hotell och kontor. Priset delades ut av tidningen Byggindustrin under Construction Summit i Stockholm den 19 mars. PE Teknik & Arkitektur har på uppdrag av fastighetsbolaget Wihlborgs varit miljösamordnare och arbetat med certifieringarna Miljöbyggnad, NollCO2 och WELL av byggnaden.

Space ligger i forskningsområdet Science Village i stadsdelen Brunnshög i Lund och är en unik byggnad där företag kan samlas för att utveckla framtidens hållbara lösningar. I detta projekt samarbetade PE tätt med Wihlborgs och andra samarbetspartners med trippelcertifieringarna. Huset lever upp till de allra högsta kraven kring hållbarhet i allt från materialval till energioptimering. Space vann även priset Årets NollCO2-projekt på Sweden Green Building Awards 2023.

Många smarta hållbara lösningar

NollCO2 har utvecklats av SGBC (Sweden Green Building Council) och är en tilläggscertifiering för byggnader som använder något av systemen Miljöbyggnad, BREEAM-SE, LEED eller Svanen som bascertifiering. NollCO2 syftar till att byggnaden ska uppnå nettonoll klimatpåverkan, vilket innebär att den inbyggda klimatpåverkan balanseras med hjälp av åtgärder som till exempel förnybar elproduktion on- och/eller offsite, energieffektivisering i befintligt fastighetsbestånd eller köp av klimatkrediter. I Space fall har man valt att balansera till nettonoll genom installation av solceller både på den aktuella byggnaden och på andra byggnader i Wihlborgs bestånd. Att certifieras enligt WELL innebär extra fokus på hälsa och välmående hos de som vistas i huset i form av bland annat dagsljus, luftkvalitet, akustik, rörelse, kost och sinne.

– Wihlborgs har höga miljö- och hållbarhetsmål och vårt uppdrag som konsulter är att visa bästa möjliga väg för projektet att uppfylla alla de krav som kommer med en certifiering. Det kräver täta avstämningar och noggranna granskningar i tidiga skeden för att säkerställa att allt uppfylls. För Space har vi agerat stöd i projektet kopplat till de krav som ska uppfyllas och sett till att framdriften skett i den takt den behöver, och vi är mycket stolta över att ha arbetat med denna miljömässigt högt profilerade och prisade byggnad, säger Catrin Heincke, uppdragsledare för Space på PE.

PEs uppdrag åt Wihlborgs fortsätter med att verifiera dessa tre certifieringar, när verifieringarna kan göras skiljer sig lite åt mellan de olika certifieringarna men gemensamt är att de alla görs när byggnaden är drift.

Juryns motivering:

”Projektet blev verklighet efter en konkurrenssatt upphandling med både innovationskrav och tajt deadline som centrala beståndsdelar. På Lunds blåsigaste plats skapades ett trippelcertifierat kontorshus med hybridstomme efter att entreprenör och byggherre gått hand i hand hela vägen från start till mål. Vinnare i kategorin Hotell och kontor är Space.”

Läs om alla vinnare hos Byggindustrin>

Välkommen med din förfrågan

Vill du att vi kontaktar dig angående en offert, en specifik fråga eller ett för att boka ett möte? Beskriv ditt ärende så ser vi till att du blir kontaktad av rätt person hos oss. Vill du bli en del av vårt team? Connecta och gör din ansökan på pe.se/karriar.