Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Projektengagemang får Skövde kommuns stadsbyggnadspris

Pressmeddelanden

Teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang har tillsammans med beställaren Volvo GTO fått Skövde kommuns nyinstiftade stadsbyggnadspris för ombyggnaden av Pentahuset i Skövde. I det som tidigare varit motorprovningshall inryms nu företagets aktivitetsbaserade huvudkontor för cirka 130 personer, ett besökscenter med showroom samt ett museum.

Målet var att skapa ett modernt premiumkontor med industrikänsla. I kontorsdelen varvas öppna kontorslandskap med mindre grupprum, konferensrum och tysta rum, men också med tysta zoner och spontana mötesplatser. Personlig förvaring är samlad i mörkgrå enheter som för tankarna till gjutgods. Pausrummet ligger i det som tidigare var en smörjhall. De befintliga glasbetongfönstren bevarades och i de befintliga portöppningarna sattes det in nya glaspartier. Den gula kulören i pentryt är hämtad från traversen som fanns i smörjhallen.

– Vi är otroligt glada och stolta över att Pentahuset uppmärksammas genom att tilldelas Skövdes första stadsbyggnadspris. Det var stora utmaningar att omvandla en motorprovningshall till ett premiumkontor men tack vare det goda samarbetet i projektgruppen tillsammans med Volvo kunde vi få till en premiumkänsla och samtidigt bevara lokalens ursprungliga karaktär. Jag tror det goda resultatet beror mycket på att vi fick förtroendet att vara med i hela processen från de första skisserna till bygghandlingskedet, hela tiden hade vi en tät dialog med byggnadsentreprenören, säger Linda Ålander, arkitekt på Projektengagemang.

PEs arbetsgrupp bestod av Linda Ålander, Sten Thorsén och Ada Arenander. I juryn för priset satt bland andra kommunalråden Katarina Jonsson och Marie Ekman, stadsarkitekten Claes Clausen, Magnus Hammar, ordförande i byggnadsnämnden och Maria Skoog, chef för Sveriges byggindustrier Skaraborg. Priset instiftades för att lyfta fram värdefulla förbättringar av Skövdes stads- och livsmiljö. Priset delades ut kommunens samhällsbyggnadschef, Caroline Hagström.

Juryns motivering till priset:
”Volvo Powertrain AB visar, genom omvandlingen av den tidigare industrihallen med sitt karaktäristiska sågtandstak – till deras hypermoderna besökscenter, att man värdesätter sin plats i Skövde centrum.

Den varsamma omvandlingen av industrihallen, som varit hemvist för motorprovningen av de legendariska Volvomotorerna, har präglats av kontrasten mellan bevarandet av byggnadens historia, den synliga konstruktionen av tegel och stål, det mjuka takljuset från norr och detaljer som den ”ljuddämpade dörren” och den bländande rumsliga inpassningen av den digitala tidsålderns kreativa kontor och interaktiva presentationer.

För att belysa kontrasten har arkitekten sparsamt städat exteriören från processtekniska installationer och fått byggnaden att ansluta till områdets karaktär utan att avslöja interiörens kreativa miljö som speglar den drivkraft som Volvofabriken lyckats uppbringa sedan de första stegen på Pentaverken.

Skövde stadsbyggnadspris går till en byggnad som bidrar till den starka rumsliga utvecklingen av Skövde stadskärna och visar på en process där byggherren och arkitekten har varit lyhörda till byggnadens förutsättning och verksamhetens krav. Ombyggnaden av Pentahuset inspirerar till en fortsatt kreativ utveckling av Skövde som regional nod och visar på att nya som äldre byggnader är viktiga i ambitionen att bygga en modern stad.”

Ladda ned pressmeddelande