Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Norra Latin i Stockholm

Projekt som kan vinna Årets Bygge 2024

Nyheter

Årets Bygge är ett prestigefyllt pris inom samhällsbyggnadssektorn som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Priset går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år. PE Teknik & Arkitektur har arbetat med fyra av projekten som är finalister i Årets Bygge 2024.

Projekten tävlar inom sex olika kategorier: Bostäder, Hotell och kontor, Infrastruktur, Industribyggnad/logistik/butik, Samhällsfastigheter och Renovering. Projekten granskas utifrån fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan. Prisutdelningen sker på Construction Summit i Stockholm den 19 mars 2024.

Av de totalt 107 nominerade projekten har 18 finalister utsetts som nu tävlar om priset. PE Teknik & Arkitektur är involverade i fyra av dessa:

  • Norra Latin vid Norra Bantorget i Stockholm uppfördes som läroverk 1880. Skolverksamheten försvann på 1980-talet och byggnaden blev konferensanläggning i Folkets Hus regi. Nu har den anrika byggnaden återigen byggts om till skola och PE har på uppdrag av BanFast Förvaltning varit konstruktör. Projektet tävlar i kategorin Renovering.
  • Stridsbergsbron över Göta älv i Trollhättan är Sveriges största dubbelklaffbro och kan bli vinnare i kategorin Infrastruktur. PE har bidragit med kompetens inom byggledning och kontroll samt besiktning för Trollhättans stad.
  • Space är en ikonisk byggnad med kontor och labbverksamhet i Lund som tävlar i kategorin Hotell och kontor. PE har på uppdrag av Wihlborgs Fastigheter arbetat med certifieringarna Miljöbyggnad, NollCO2 och WELL av byggnaden. Space vann priset Årets NollCO2-projekt på Sweden Green Building Awards 2023.
  • Elisabeths Port är Vänersborgs första höghus och tävlar i kategorin Bostäder. PE har PE har på uppdrag av MVB Väst och Vänersborgsbostäder medverkat med kompetens inom byggkonstruktion, miljöinventering rivningslov, fuktsakkunnig och BIM-samordning i fas 1.

Vi håller tummarna för att dessa projekt vinner!

Se alla 18 projekt som är med och tävlar i Årets Bygge 2024 här>

Norra Latin i Stockholm
Stridsbergsbron i Trollhättan. Bild: Markus Esselmark/Peab
Space i Lund. Bild: Agnes Lindholm/Wihlborgs Fastigheter
Elisabeths port i Vänersborg Bild: ABVB

Välkommen med din förfrågan

Vill du att vi kontaktar dig angående en offert, en specifik fråga eller ett för att boka ett möte? Beskriv ditt ärende så ser vi till att du blir kontaktad av rätt person hos oss. Vill du bli en del av vårt team? Connecta och gör din ansökan på pe.se/karriar.