Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Bild: Fabege

PE har medverkat brett i Årets Bygge 2023

Nyheter

Kvarteret Poolen är en unik byggnad i Solna med simhall i bottenplan och kontorsarbetsplatser ovanpå. Nu har projektet vunnit priset Årets Bygge 2023. Vi är stolta över att ha medverkat med en bredd av kompetenser vid projekteringen av simhallen

Kvarteret Poolen har blivit ett nytt landmärke i Arenastaden i Solna och är en nyskapande byggnad med fokus på såväl ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Fastighetsägaren Fabeges kontorsbehov och Solna stads behov av en ny simhall kombinerades och resulterade i en fastighet med simhall i botten och kontor ovanpå. På så sätt kunde behovet av ny simhall lösas kostnadseffektivt, yteffektivt och tidseffektivt.

Framgångsrikt samarbete

PE fick uppdraget av Solna stad att projektera simhallen. I ett så här speciellt projekt behövs många som samverkar för att nå det bästa resultatet och PE har bred kompetens inom badanläggningar. Vi har bistått med projekteringsledning samt expertis inom el/tele, akustik, transport (hiss), dörrmiljöer och ljusdesign.

– Det är väldigt roligt att kvarteret Poolen vinner det här fina priset. Vi är många på PE som har arbetat i projektet och det har varit ett framgångsrikt samarbete mellan flera discipliner. Efter att ha jobbat länge i 3D-modellerna så känns det riktigt bra att det blev precis som vi tänkte – slutresultatet blev mycket bra, säger Per-Åke Lithner på PE som varit biträdande uppdragsledare för projektet.

– Det är ett spännande uppdrag som vi har arbetat med från programhandling till färdig byggnad. Projektet har inneburit speciella utmaningar såsom 3D-fastighetsbildning eftersom simhallen är insprängd i en kontorsfastighet. När vi nu ser det fina resultatet känner vi nog alla en stolthet över vår medverkan, säger Leif Ulmgren på PE som varit uppdragsledare för projektet.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och vinnarna korades under festliga former den 28 mars.

Juryns motivering

Totalvinnaren i Årets Bygge 2023 är ett komplext projekt som har visat prov på helt nya sätt att samverka för att nå ett gemensamt mål. Budget har hållits på ett föredömligt sätt och projektet blev klart långt innan utsatt tid. Samtidigt har man inte tummat på kvalitén. Finansieringen av projektet har gjorts enligt en nytänkande modell som gett stor samhällsnytta och borde kunna inspirera fler. Den innovativa fastighetslösningen ger nu plats för både arbete och rörelseglädje under samma tak”.

Fakta om kvarteret Poolen, delprojekt simhallen

Kvarteret Poolen har drivits som två delprojekt, ett för simhallen och ett för kontoret.

Entreprenör: Peab (grunden, platsgjuten källarvåning och bassängrummens bärande konstruktion utfördes av NCC
Beställare: Solna stad
Hyresgäst: Solna stad
Arkitekt: AIX
Projekteringsledning, el/tele, akustik, transport (hiss), dörrmiljöer och ljusdesign: PE Teknik & Arkitektur
Entreprenadform: utförandeentreprenad

Bild: Solna stad

Kontakta oss

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med frågor kring våra nyheter eller för att söka någon av våra experter för en kommentar. Vi ser fram mot att höra från dig!