Gå direkt till textinnehållet
logotyp

PE är konstruktör när Markelius unika Folkets hus moderniseras

Nyheter

Fastighetsägaren BanFast moderniserar klassiska Folkets hus vid Norra Bantorget i Stockholm så att detta kan fortsätta att vara en mittpunkt i huvudstadens politiska och kulturella mötesliv. PE Teknik & Arkitektur är konstruktör vid den omfattande renoveringen av denna unikt utformade byggnad.

Folkets hus i Stockholm ritades av arkitekten Sven Markelius och när byggnaden stod klar 1960 var det en av de största och modernaste kongressanläggningarna i Europa. Tillsammans med entreprenören In3prenör deltar PE nu i renoveringen på uppdrag av fastighetsbolaget BanFast.

– Vår utmaning har varit att anpassa stommen i detta anmärkningsvärda hus till nya användningsområden och dagens installationslösningar. Byggnaden har specialutformade, platsgjutna bjälklag som lutar åt olika håll. Särskilt spektakulärt är mittdelen där Dansens hus scen ligger rakt under kongressdelen. Taket över kongressdelen hänger i sin tur i 36 meter långa betongbågar, en konstruktion som annars används i broar. De vädernötta bågarna ska nu renoveras för att klara utomhusklimat i ytterligare 100 år, förklarar Ulrika Byfeldt, byggnadskonstruktör på PE.

Kunskap och detaljutformning
Byggnadens kulturhistoriska värde är stort, samtidigt som dagens krav på till exempel ventilation, energieffektivitet, logistik och tillgänglighet ska uppfyllas genom renoveringen. Bland annat installeras nya fläktrum på taket och plats bereds inne i byggnaden för moderna installationer. Storleken på hissarna måste ändras, vilket även kräver bergspräckning under grundläggningsnivån. Genom att ett bjälklag rivs och en avvibrerad låda byggs inuti en del av huset, tillkommer dessutom en helt ny scen, Lilla teatern, med teleskopsläktare och dansgolv.

PEs byggnadskonstruktörer bidrar med kunskap och detaljutformning så att renoveringen kan genomföras med antikvariska hänsyn. Till detta kommer även en hel del frågor kring ljud, vilka är viktiga eftersom scener, kongresslokal och restaurang här samsas med hotellrum inom samma byggnad.

Bilder

Relaterad information

Konstruktion och byggteknik för hållbara byggnader

Oavsett projektstorlek är PE en pålitlig partner. Utifrån kundens förutsättningar och behov hittar vi smarta och kreativa lösningar för att göra byggnader både hållbara och kostnadseffektiva, från grundläggning till taknock.

Välkommen med din förfrågan

Vill du att vi kontaktar dig angående en offert, en specifik fråga eller ett för att boka ett möte? Beskriv ditt ärende så ser vi till att du blir kontaktad av rätt person hos oss. Vill du bli en del av vårt team? Connecta och gör din ansökan på pe.se/karriar.