Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Linköping, Malmö och Lund är Sveriges smartaste städer

Pressmeddelanden

Smarta städer ska med digitaliseringens hjälp serva medborgarna på ett sätt som underlättar deras vardagsliv utan att slösa på jordens resurser. Men hur långt i utvecklingen har Sverige kommit? I den nya rapporten Samhällsbarometern 2019 har teknik- och arkitektkoncernen PE tagit reda på vilka av Sveriges 20 största städer som upplevs vara smartast. Rankingen visar att Linköping följt av Malmö och Lund är Sveriges smartaste städer.

Hur ligger Sverige till i utvecklingen av smarta städer? I teknik- och arkitektkoncernen PEs senaste rapport Samhällsbarometern har svenskarna själva utifrån ett antal kriterier fått bedöma hur smarta deras städer är inom samhälle, boende, näringsliv och trafik. Det visar sig att drygt hälften av de kriterier som undersökts anses som smarta, medan en dryg femtedel upplevs som bristfälliga.

– Sverige ligger på många sätt i framkant i utvecklingen av smarta städer, vilket höjer svenskarnas förväntningar. Där har vi som samhällsbyggare ett stort ansvar i att möta invånarnas krav och behov. Genom att integrera innovation och digitalisering i stadsplaneringen och i utformningen av våra samhällen kan vi underlätta för svenskarna att leva och bo mer hållbart samtidigt som vi formar samhällen som förenklar deras tillvaro, säger Nicke Rydgren, affärschef på PE.

Linköping, Malmö och Lund är Sveriges tre smartaste städer. Linköping har en genomsnittlig smarthet på 62 procent. På andraplats hamnar Malmö, också med 62 procent. Tredjeplatsen intas av Lund på 60 procent. En stor anledning till att Linköping hamnar i topp är det smarta näringslivet – ett område där staden är överlägsen. Hela 72 procent av Linköpingsborna anser att staden har ett smart näringsliv, bland annat med ett brett affärs- och nöjesutbud och flera kunskapskluster.

Sett till hela Sverige är trafiken det område som får högst betyg i Samhällsbarometern. Hela 56 procent av svenskarna upplever att trafiken är smart i staden de bor i. Till exempel anser 71 procent av svenskarna att det är lätt att ta sig fram med cykel eller till fots och 65 procent upplever att det finns goda möjligheter att betala parkeringsbiljetter digitalt.

– Människornas behov måste alltid stå i centrum av teknikutvecklingen i smarta städer. Omständigheter som ökar trivseln och rörligheten i städerna skapar värdefulla effekter, såsom trygghet och samhörighet. Dessa faktorer är väldigt viktiga för den sociala hållbarheten och för att en stad ska anses som smart fullt ut, säger Nicke Rydgren, affärschef på PE.

Topp 5 – Sveriges smartaste städer                  Topp 5 – Sveriges minst smarta städer

1. Linköping                                 62 %                            1. Eskilstuna                       45 %

2. Malmö                                      62 %                            2. Borås                              45 %

3. Lund                                          60 %                            3. Jönköping                       46 %

4. Uppsala                                    60 %                            4. Södertälje                       46 %

5. Norrköping                              55 %                            5. Sundsvall                        47 %

Om undersökningen:
Samhällsbarometern 2019 är framtagen av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang, i dagligt tal PE. I årets upplaga har cirka 3 300 svenskar fått svara på 35 påståenden som beskriver en smart stad inom områdena samhälle, boende, näringsliv och trafik. Undersökningen är statistiskt säkerställd på riksnivå och representativ för Sveriges 20 största städer.

Här kan du läsa och ladda ned rapporten i sin helhet: https://samhällsbarometern.pe.se

Ladda ned pressmeddelande