Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Clarion Hotel Draken slår upp sina portar

Nyheter

Den 1 oktober öppnar Clarion Hotel Draken sina 474 rum i den nybyggda 33-våningsskrapan vid Järntorget i Göteborg. På uppdrag av entreprenören K21 har PE Teknik & Arkitektur varit huvudkonstruktör i projektet hela vägen från programhandling till färdig byggnad. Dessutom har PE konstruerat byggnadens prefabstomme på uppdrag av UPB samt varit ansvarig akustiker.  

Göteborgs högsta hotell

Fastighets AB Balders spektakulära nybyggnationen, som ska miljöcertifieras enligt LEED Gold, kompletterar klassiska biograf Draken och är med sina drygt 100 meter Göteborgs högsta hotell. Den K-märkta biosalongen har bevarats i hjärtat av byggnadskomplexet och lever vidare som en del i en världsunik mötesarena med kulturevenemang, konferenser och alla former av nöjen. Högst upp i huset möts besökare av en spektakulär mötes- och eventvåning med restaurang och takbar som bjuder på magnifik utsikt över staden och hamninloppet.  

Smarta lösningar och prestigefull nominering

På uppdrag av fastighetsägaren Balders entreprenör K21 har PE varit huvudkonstruktör under hela projektet som tog sin början 2016. Det har funnits många tekniska utmaningar, inte minst komplexa grundläggningsförhållanden och kring vindlastens betydelse för en så hög byggnad. PE fick även i uppdrag av UPB att konstruera den 33 våningar höga prefabstommen. Detta arbete har nu renderat PEs ansvarige byggkonstruktör Gustav Söderlund en nominering till utmärkelsen Årets betongkonstruktör 2023 som delas ut under Betonggalan den 12 oktober.  

Genom Gärdhagen Akustik, som förvärvades av PE 2022, har PE också projekterat ljudmiljön för det nya hotellet. Olika smarta lösningar på akustikområdet bidrar till att på ett kostnadseffektivt sätt skapa ett hotell med högsta kvalitet.  

Se filmen om hotell Draken

Följ med på svindlade höjder när PE, Balder samt K21 berättar om projektets utmaningar och spännande lösningar.

Relaterad information

Konstruktion och byggteknik för hållbara byggnader

Oavsett projektstorlek är PE en pålitlig partner. Utifrån kundens förutsättningar och behov hittar vi smarta och kreativa lösningar för att göra byggnader både hållbara och kostnadseffektiva, från grundläggning till taknock.

Välkommen med din förfrågan

Vill du att vi kontaktar dig angående en offert, en specifik fråga eller ett för att boka ett möte? Beskriv ditt ärende så ser vi till att du blir kontaktad av rätt person hos oss. Vill du bli en del av vårt team? Connecta och gör din ansökan på pe.se/karriar.