Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Arkitektur för utbildning och forskning i världsklass

Pressmeddelanden

Den 13 maj 2022 är det kunglig invigning av nya Ångströmlaboratoriet. Bygget är det största i Uppsala universitets historia och resultatet är en kreativ miljö med internationell lyskraft.”Den första konceptidéen lever tydligt kvar i den färdiga byggnaden”, berättar Marika Axén, ansvarig arkitekt SAR/MSA på PE Teknik & Arkitektur.

Nya Ångströmlaboratoriet som invigs av Kronprinsessan Victoria den 13 maj omfattar de två nya byggnaderna hus 9 och 10 samt diverse ombyggnationer i befintliga hus. Detta är en av Uppsala universitets större anläggningar där PE Teknik & Arkitektur tillsammans med fastighetsägaren Akademiska hus och Uppsala universitet har förverkligat en attraktiv kunskapsmiljö anpassad till dagens och framtidens krav på ett internationellt ledande universitet.

– Vi tog ett tydligt grepp och levererade tidigt ett starkt arkitektoniskt koncept som har svarat upp mot universitetets önskemål. Att vår grundidé blev så likt slutresultatet är väldigt häftigt. Vi är många som på olika sätt har bidragit med innovativa och hållbara lösningar för att förverkliga konceptet, säger Marika Axén, arkitekt SAR/MSA på PE och generalkonsult för projektet.

I nya Ångströmlaboratoriet samlas universitetets tekniska och naturvetenskapliga institutioner med bland annat forskningsgrupper inom fysik, kemi, matematik, materialvetenskap och IT. I de två nya husen på sammanlagt totalt 30 000 kvadratmeter finns, utöver kontors-och undervisningslokaler, bland annat aula, bibliotek, restaurang och lärosalar. PE har haft ansvar som arkitekt och generalkonsult samt uppdrag inom landskapsarkitektur, el- och teleprojektering och projektledning.

Ladda ned pressmeddelande