Oscar Falkman arbetar sedan 2013 som kontrollansvarig och projektledare på PE – roller han trivs mycket bra med. Vi träffade Oscar för att lära oss mer om möjligheten till att vidareutbilda sig inom koncernen. Oscar har valt att utbilda sig till besiktningsman för att kunna utöka sina kompetensområden.   

Vad gör en besiktningsman?
Kortfattat kan man säga att en besiktningsmans uppgift är att kontrollera att entreprenören vid en om- eller nybyggnad har utfört sin arbetsuppgift korrekt. Detta både fackmässigt och enligt vad som är överenskommet mellan byggherre och entreprenör.

När i ett projekt ska man kontakta en besiktningsman?
En besiktningsman kallas in i ett projekt när det är dags för slutbesiktning. Man kan även besiktiga delar av entreprenaden under byggets gång.

Vad fick dig att välja det yrket?
För mig är det viktigt att hela tiden utvecklas och att få nya utmaningar. När tanken om att bli besiktningsman slog mig kändes det som ett självklart val. Det var ett naturligt steg att ta eftersom jag jobbat som KA, kontrollansvarig, under en längre tid.

Vad är det bästa med ditt arbete? 
Det bästa är variationen och mixen av att vara utomhus, röra på mig, se olika platser och träffa många människor. Det är väldigt positivt att jag kan styra min arbetstid och yrkets frihet får mig att trivas.

Hur ser din arbetsvardag ut? 
Fördelen med mitt jobb är att det inte finns en vardag. Jag sitter väldigt sällan på ett och samma ställe hela dagen. Är jag ute på platsbesök eller besiktningar kan jag ofta sitta kvar på plats och jobba med annat. 

Hur har din karriär på PE utvecklats? 
Jag började arbeta på PE 2013 när var jag nyexaminerad KA. Efter det har jag fått förmånen att utveckla min roll. Jag har tagit ansvar för att driva vår KA-grupp vilket innefattar att boka kurser och se till att alla vi som jobbar som KA har rätt verktyg och utbildningar. Jag har också fått möjligheten att jobba som projekt- och byggledare och att vara mentor.

Har du arbetat med något spännande projekt på sistone? 
Just nu jobbar jag med Roslagsbanan, vilket är ett väldigt spännande uppdrag som jag har arbetat i sedan 2016 och som sträcker sig ända fram till 2021. Det som är spännande med detta är att det rör sig om ett stort infrastrukturprojekt som kommer underlätta resandet för hundratusentals människor årligen i en lång tid framöver.  Jag jobbar även med The Brick som är LM Ericssons gamla lokaler vid Telefonplan. Där ska det bli en helt ny stadsdel med totalt 5400 lägenheter

Oscars favoritprojekt
Roslagsbanan
The Brick
Djurgårdsfärjan