Kasper Reiderstedt arbetar som byggnadskonstruktör på ett av våra kontor i Göteborg. Här berättar han om vilka typer av projekt han arbetar med och om när man kan ta hjälp av en byggnadskonstruktör.

Hej Kasper! Vem är du utanför arbetstid?
Jag är uppväxt på en liten gård i Långared en bit utanför Alingsås. Som person är jag aktiv och jag gillar att spela golf och att löpträna. Jag ska faktiskt springa Göteborgsvarvet nu i maj och Midnattsloppet med PE i augusti. När jag inte idrottar tycker jag om att umgås med familj och vänner.

Vad gjorde du innan du kom till PE?
Efter gymnasiet började jag jobba i sängtillverkningsindustrin, vilket var lärorikt men gjorde mig motiverad till att göra något annat. Eftersom jag redan från tolvårsålder visste att jag ville bli ingenjör inom byggsektorn blev det att jag flyttade till Halmstad för att studera till byggingenjör med inriktning byggkonstruktion. Där träffade jag min sambo som pluggade samma program som jag och när hon fick erbjudande om ett jobb i Göteborg så sökte jag mig också hit. Här hann jag arbeta ett par år på en mindre firma som sedan blev uppköpta av PE i februari 2018.

Hur trivs du på PE?
Jag trivs jättebra! Det är tacksamt att vi är en stor blandning av kompetenser, såsom byggnadskonstruktörer, projektledare och geotekniker, som sitter i samma hus. Eftersom vi har en god aktiv samverkan är det enkelt att kontakta en kollega inom ett annat kompetensområde i huset för att få snabb hjälp.

Jag trivs också mycket bra med min roll där jag får bra stöd från mer erfarna kollegor och chansen att handlägga mina egna projekt.

Vad gör en byggnadskonstruktör?
Det är bärande roll eftersom det är vi som konstruerar byggnaderna. Som byggnadskonstruktör arbetar man ofta tätt tillsammans med framförallt arkitekter. En arkitekt ger oss en utformning sedan dimensionerar och ritar vi den bärande konstruktionen – ända från grunden till färdig stomme. Ritningarna kan innefatta ny-, om- eller tillbyggnation.

När i ett projekt ska man kontakta en byggnadskonstruktör?
Man måste alltid ha med en konstruktör i byggnadsprocessen så ju tidigare man kontaktar oss desto bättre eftersom man då har gott om tid att ta fram konstruktionslösningarna. Väl planerade lösningar blir både mer hållbara och kostnadseffektiva då man kan spara tid i utförande och pengar i materialkostnad.

Vad arbetar du med för intressanta projekt just nu?
Ett större projekt som jag har varit handläggare för ända sedan 2017 och som har varit väldigt spännande är om- och tillbyggnad av Apoteksbolaget APLs fabrik i Malmö. Här tillverkas diverse läkemedel och det ställer extra höga krav på byggstandard för att uppfylla Läkemedelsverkets kriterier vid tillverkning av läkemedel. Det har varit väldigt lärorikt för mig då det har varit mitt första projekt av den lite större sorten.