Petra Mann, Arkitekt

Vi träffade Petra på kontoret på Hantverkargatan i Stockholm för att reda ut vad en inredningsarkitekt egentligen gör om dagarna.
 

Vad gör en inredningsarkitekt?
Inredningsarkitekter arbetar med interiöra miljöer där vi är med och driver lösningsorienterade förändringsprocesser samt utvecklar arbetssätten på moderna kontor. Vi jobbar med kreativ konceptutveckling och gestaltning och våra inredningsuppdrag omfattar bland annat planskisser, möbleringsplaner, gestaltningskoncept, specialsnickerier, produkter, material och kulörer. Vi har kunskap i och sätter stort värde i hållbara miljöer och erfarenhet av högt ställda funktions- och tillgänglighetskrav.

Vad fick dig intresserad av inredningsarkitektur?
Jag hade en farfar som var konstnär och när jag var liten spenderade jag många timmar med att hänga i hans ateljé. Jag ville själv bli konstnär och gick på konstskola efter min gymnasieutbildning men med åren kom jag fram till att det nog var arkitekt som passade mig bättre – och det valet har jag aldrig ångrat.

Jag drivs av kreativiteten i mitt yrke och brinner för uppgiften att skapa lösningar som funkar och miljöer som människor tycker om att vara i. Jag är byggnadsarkitekt i grunden och har innan min tid på Tema jobbat på mindre arkitektkontor med stadsplanering och bostäder men framförallt med kontor och interiöra miljöer. Då jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med människors arbetsplatser sökte jag mig till Tema som har en renodlad inredningsstudio med fokus på kontor.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig?
Jag går på olika möten i pågående projekt men träffar även nya potentiella kunder och beställare. I pågående projekt där jag är uppdragsansvarig lägger jag mycket tid på interna möten, granskning, avstämningar, fördelningen och upplägget av arbetsuppgifterna samt kontakt med beställare och övriga konsulter i projektet. Jag arbetar också mycket med offerter och anbud, planerar arbetet och resursplanerar. Det är ofta ett högt tempo men det gillar jag - variationen gör mitt arbete fartfyllt och dynamiskt.

Kan du berätta om ett spännande projekt du har medverkat i?
Ett projekt som ligger mig extra varmt om hjärtat är Husqvarnas huvudkontor på Regeringsgatan. Vi fick i uppdrag att bistå dem i arbetet med att utveckla arbetssätt i övergången från ett öppet kontorslandskap till ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Då huvudkontoret har många externa besökare, önskade man en stark profil och att varumärket skulle var tydligt. Förutom kulörer och material som speglade Husqvarnas identitet jobbade vi mycket med deras varumärke i form av grafiska uttryck såsom skisser och planscher över deras prototyper. Vi specialritade även ett antal möbler, bland annat ett utställningsbord för deras verktyg och prototyper.

När ska man kontakta en inredningsarkitekt?
Våra inredningsuppdrag omfattar alla storlekar, från större kontor med stora ambitioner och förändringar till mindre jobb såsom en specialritad receptionsdisk eller en mindre hyresgästanpassning. Oavsett i vilket skede man befinner sig i ett projekt kan man kontakta oss. Ibland enbart som rådgivare men naturligtvis ser vi helst att vi kommer in i ett så tidigt skede som möjligt. Utifrån ett helhetsgrepp, där vi i nära samarbete med och som stöd till beställaren kan forma projektet, blir oftast resultatet väldigt lyckat.