Elkonsulten Robert Strömqvist arbetar på PEs kontor i Danderyd. Till vardags jobbar han främst med kraft och belysning, han gillar att sätta sig själv i nya situationer och brinner för att vara med och forma framtidens konsulter.

Hur beskriver du dig själv i din yrkesroll?
Jag gillar att arbeta brett och i projekt med speciallösningar och jag skulle nog säga att jag är ganska mångsidig och bred i min kompetens. 

När känner du att du kan göra mest skillnad för dina kunder?
Om man har som regel att ständigt vara tillgänglig och proaktiv i sin kommunikation så kommer kunden att känna sig trygg. Man ska inte heller backa för att ta tag i saker som är obekväma, som för stunden kan kännas enklare att skjuta upp. 

Vad tycker du är roligast med ditt jobb?
Generellt tycker jag att rot-projekt är roligt och utmanande. En stor del av utmaningen handlar om att vara proaktiv när det kommer till att föreslå eller upptäcka åtgärder. Det kan vara allt från att se över möjligheter som solceller eller elbilsladdning i samband med renovering, till att identifiera brister i elanläggningen som kanske inte är uppenbara för en beställare. Projekten är ofta priskänsliga och man får vara snabb med att uppskatta priser och värdera åtgärderna mot ambition och budget. 

Vilket är ditt bästa uppdrag?
Det är svårt att välja ut något specifikt uppdrag, men för en tid sen så drev jag en förstudie åt en kund som började med ett läckande tak på en industribyggnad. Förstudien resulterade i ett tekniktätt projekt som omfattade takbyte, solceller, batterilagring, elbilsladdning och ett överordnat styrsystem. Idag är vi åtta discipliner från PE som är aktiva i projektering och utförandeskedet.

Varför blev just det projektet så bra?
En av sakerna som jag gillar med att jobba på PE är att det finns så många kompetensområden. När jag skulle sätta ihop en passande grupp för det tidigare nämnda takarbetet så tog det inte mer än någon timme innan jag hade en kontaktlista på de discipliner som projektet krävde. Det är en av anledningarna till att det blev så pass bra. 

Ansvar är en av PEs värderingar, hur kopplar du det till din roll som konsult?
Ansvar skapar engagemang, speciellt om man ständigt blir utmanad med nya ansvarstaganden. Jag försöker ständigt att ta på mig mer ansvar, det triggar mig att göra saker bättre och att lära mig mer. Att vara en bättre version av mig själv helt enkelt, det resulterar i att jag känner en meningsfullhet och att arbetet blir roligt.

Du är företagsrepresentant Stockholms Tekniska Institut och Nackademin. Vad innebär det?
Som företagsrepresentant är jag med och påverkar de utbildningar som är aktuella för elkonsultbranschen. Uppdraget är superkul då det är flera likasinnade som verkligen vill vara med och påverka framtidens konsulter. Uppdraget är även bra då man genom branschdagar och dylikt får vara med och marknadsföra PE. Har man tur får man även första tjing på intressanta LIA-rekryteringar. Det känns väldigt meningsfullt och jag försöker verkligen hitta plats och stötta elever som söker sig till PE.