Jacob Wesström, Arkitekt SAR/MSA

Vad fick dig att vilja bli arkitekt?
Jag såg nog arkitektyrket som en möjlighet att kombinera en konstnärlig sida med ett komplext och samtidigt mycket konkret innehåll. Jag hade tidigt ett stort intresse av att rita och måla och arkitekt verkade vara ett av få yrken där de talangerna kunde komma till nytta. Detta kombinerat med ett intresse för byggnader, historia och samhällsfrågor gjorde nog att valet så här i efterhand känns ganska självklart.

 

 
Vad är det bästa med ditt arbete?
Med två ord skulle det nog vara omväxling och utmaning. Ingen dag är den andra lik, liksom inget projekt helt följer de föregående. Det finns sällan något absolut rätt eller fel, man kan angripa en uppgift på en mängd olika sätt. Det finns oändligt många olika typer av arbetsuppgifter som man kan ta sig an som arkitekt.

Vad anser du utmärker en bra arkitekt?
Man ska lyckas med balansgången av att lyssna in alla krav och förväntningar och samtidigt arbeta för det man formulerat som projektets essens. Att inte tappa den röda tråden under den ofta långa och krokiga vägen som ett uppdrag har från tidig skiss till byggd miljö. Det gäller att på ett bra sätt sammanväga ibland rent motstridiga önskemål. I denna mycket komplexa värld där vi skapar en ny fysisk miljö är det ofta arkitekten som tidigt gör de val som styr processen. Det finns alltid experter som kan sin specifika del till fulländning men det faller ofta på oss som arkitekter att strukturera, sortera och prioritera för att föra projektet framåt.

Hur ser din vardag ut?
Dagen utgörs till största del av ett samspel med andra människor som kollegor, beställare och andra konsulter. Det är en salig blandning av att svara på någon fråga om en detalj i ett projekt, att planera organisation i kommande projekt och att få tid till eget skissande och ritande.

Hur har din karriär utvecklats på din nuvarande arbetsplats?
Konsult- och arkitektbranschen är en föränderlig värld. Det är en konstant förändring och utveckling avseende både projekt, verktyg och organisation. Denna snabba förändring kan både vara krävande men ger samtidigt hela tiden nya möjligheter. Jag har redan hunnit med tre olika roller under mina två år inom företaget. Det finns med andra ord all möjlighet till utveckling och nya utmaningar.

Vad tycker du om PE som företag?
Det finns en positiv anda där man ser möjligheter och vill utvecklas tillsammans. PE är stort, svårfångat och fullt av möjligheter och överraskningar. Det är roligt att prata med kollegor som jobbar inom områden man knappt visste existerade. Med tiden kommer man mer och mer lära känna personer inom andra verksamhetsområden och därmed snabbare och enklare hitta tvärdisciplinära samarbeten. 

Har du arbetat med något spännande projekt på sistone?
Jättekul att på mindre än ett år gå från första skiss till påbörjat bygge för ett bostadshus i centrala Skellefteå. Stadens absolut bästa lägen precis vid Skellefteälven och Stadsparken kommer inom kort att få ett vackert tegelhus med 30 lägenheter.

Vilket är ditt bästa råd till studenter och nyutexaminerade som gärna vill jobba inom PE-koncernen?
Var öppen och nyfiken! Det finns så otroligt mycket kunskap inom företaget och bara genom att fråga kommer kollegor generöst dela med sig av sin erfarenhet. Bra att ha en egen idé om vad man vill arbeta med från början men dra nytta av företagets bredd och möjlighet att få inblick i nya världar.