Mattias Öhlin är arkitekt och gruppchef på PE i Göteborg. Tillsammans med kunder och medarbetare skapar han nytta och värde som inte bara är ekonomisk utan bidrar i stort. Han menar att kunskap, nyfikenhet och relationer är avgörande för att lyckas.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Den senaste tiden har jag ägnat mig en hel del åt förstudier och skisser men också projektering av en konferensanläggning med 17 padelbanor under uppförande och två radhuslängor med villaliknande ambitiösa bostäder med takterrasser.

När känner du att du kan göra mest skillnad för dina kunder?
När jag kan medverka till en upplevelse av ett oväntat mervärde och att vi tillsammans har uppnått högre nytta och värde för investeringen. Och då nytta och värde som inte bara är ekonomisk utan som bidrar i stort. Som husarkitekt är det breda generella kunnandet ofta styrkan, att design, teknik och omvärld finns med någonstans redan i de tidiga penseldragen. Ett bra exempel på projekt där vi har skapat mervärde och fått återkommande förtroende från kunden är Mossholmens Marina som vi under det senaste decenniet har utvecklat och förädlat till ett attraktivt och varierat bostadsområde.


Kvarteret Nordsjö är ett av flera kvarter på Mossholmen som Mattias Öhlin och kollegor har utvecklat i tätt samarbete med kunden.

Entreprenörskap är en viktig del i en konsults vardag, vad betyder det för dig?
För mig handlar det om passion och att vilja vara den kunderna har förtroende för. Att bygga bra relationer gör ju arbetet så mycket roligare under tiden också. Det börjar och slutar alltid med relationer och man vet inte vilken kund eller vilket möte som leder till ett framtida ännu intressantare uppdrag. Och för det krävs förstås även uppriktigt engagemang och ansvarstagande. Nyfikenhet är för mig ett nyckelord då det både smittar av sig och inspirerar.

Vad är det bästa med att arbeta på PE och varför stannar du kvar?
Teamet. Jag kan snabbt få fram kloka och kunniga svar så att projekten redan från början kan hålla hög kvalitet som tar rätt höjd och bredd även för genomförandet och bruksskedet. Att lära känna och förstå andras kompetenser inom PE ger värdefull inspiration genom hela processen. Vi är tillräckligt stora för att klara av de tuffaste och största uppdragen men vi är också tillräckligt små för att man ska kunna vara med och påverka. Det är ju i slutändan kanske det man vill som konsult och som arkitekt.

Hur ser framtiden ut för arkitektur väst?
Pandemin har varit utmanande men det känns ljusare framåt och vi behöver förstärka vårt team. Vi har två arkitektgrupper i väst, en i Göteborg, en i Stenungsund lite norrut. Vi kör alla projekt helt flytande över kontorsgränserna som ett team. Vi passar nu också på att organisera om oss lite med nya kompetenser på kontoren. Nu blir vi än mer konkurrenskraftiga och vi möter de nya krav som branschen och marknaden ställer på arkitektuppdragen.

En del av teamet i Stenungsund/Göteborg, från vänster till höger: Jimmie Forsman, Anna Dahlberg, Lucero Gasca Larsson, Jakob Seidal, Mats Samuelsson och Mattias Öhlin

___

Kontakta oss!

Vill du veta mer om våra tjänster eller är du nyfiken på att arbeta hos oss? Kontakta Mattias Öhlin eller spana in dina möjligheter och connecta med oss på vår karriärsajt!

Mattias Öhlin
Arkitekt SAR/MSA, Gruppchef Göteborg
[email protected]
+46 10-516 04 17