Louise Svensson arbetar som gruppchef för våra byggkonstruktörer på Sten Sturegatan i Göteborg. Hon drivs av att man ska ha möjlighet att utvecklas och att se människor växa. I sitt arbete lägger hon sin tid både på sin roll som stöttande chef, men även med att arbeta operativt i projekt.

Hej Louise, vem är du och hur hamnade du hos oss?
Jag kommer från Karlshamn från början, men jag flyttade därifrån till Göteborg 2008 för studiernas skull. Några år senare, 2011, träffade jag min sambo och vi bor nu ihop här i Göteborg. På fritiden tycker jag om att måla, gå promenader, umgås med vänner, laga god mat och att resa. Jag studerade till civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad, eller samhällsbyggnad som det heter idag, och tog examen 2013. Därefter började jag på Integra 2014 som sedan förvärvades av PE i slutet av 2018.

Du sitter på vårt kontor på Sten Sturegatan, men i slutet av sommaren kommer ni att flytta in i det nya PE-huset i Göteborg. Hur känns det?
Vi trivs ju väldigt bra i våra befintliga lokaler där vi sitter i öppet landskap. Vi är ett ungdomligt gäng med bra gemenskap och högt i tak vilket jag tror att många uppskattar. Men samtidigt ser jag fram emot att flytta ihop med alla andra discipliner för att öka samverkan. Det är en jättefördel att kunna ta hjälp av varandra och det kommer också att förenkla hur vi jobbar tillsammans i projekt. Vi har precis fått en presentation av vårt nya kontor där vi fick se de senaste gestaltningsbilderna. Jag är övertygad om att det kommer att bli fint och trivsamt!

Hur ser ditt arbete som gruppchef ut?
I min roll arbetar jag både som chef och även operativt i projekt. Jag är involverad som gruppchef i planering, utvecklingsplan och personalfrågor för min grupp. När jag arbetar operativt i projekt har jag hittills mestadels haft rollen som huvudkonstruktör där vi ansvarar för grundläggning, källarkonstruktionen, husets totalstabilitet och byggdetaljer med mera. Jag har tidigare varit uppdragsledare, men nyligen tagit steget till att vara uppdragschef i uppdrag, vilket är jättespännande och kul. Jag arbetar aktivt för varje medarbetares möjlighet till att utvecklas och brinner för kompetensutveckling. Tidigare har jag varit involverad i utbildningar internt och externt, men det hinner jag inte riktigt nu.

Ett av våra värdeord är ju engagemang. Hur ser du på kopplingen mellan ledarskap och engagemang?
Det är klart att ledarskapet har stor inverkan på hur engagerade medarbetarna känner sig. För mig handlar det om att sätta rätt stämning i gruppen och ge energi som förhoppningsvis smittar av sig. Det är viktigt att själv visa engagemang i det medarbetarna gör och pusha i lagom mängd. Då blir de i sin tur engagerade när de märker att de utvecklas. Det blir en positiv spiral.

Var finns de största utmaningarna i ditt arbete?
I fasen som utgör detaljprojektering ligger vi som huvudkonstruktör oftast längre fram än övriga discipliner. Vår högsta prioritet är att stämpla grundläggningen som bygghandling för att entreprenören ska kunna komma igång med sitt arbete. Utmaningen i detta skede ligger i att säkerställa att vi får de besked som krävs från övriga discipliner för att kunna färdigställa våra handlingar. När detaljprojekteringen sedan är klar återstår arbetsplatsuppföljning där det oftast krävs snabba beslut och åtgärder från oss. Det kan skapa stress samtidigt som det också är en rolig utmaning eftersom entreprenören oftast blir väldigt glad och tacksam när man kommer fram till en lösning. När det gäller mitt ledarskap anser jag att man aldrig blir fullärd och kan därför till och från uppleva utmaningar i detta. Men min största utmaning måste jag ändå säga är mitt kontrollbehov - att våga släppa taget, involvera medarbetare och låta dem ta ett större ansvar. Detta är något som jag jobbar med och jag känner själv att det har blivit mycket bättre med åren. Jag försöker ligga nära mina medarbetare när det gäller coachning och support och skapa ett tight samarbete oss emellan för att generera möjlighet till deras utveckling.

Vad gillar du mest med ditt jobb?
Det bästa är kollegorna runt omkring mig och att få jobba med väl fungerande projektorganisationer internt och externt. Det skapar en härlig känsla när man får ett flow i uppdragen. Jag uppskattar vår variation av uppdrag då vi på vårt kontor gör vi allt ifrån bostäder och industri till lagerlokaler, arenor, köpcenter och kontorshus.

Sedan ser jag också väldigt mycket fram emot kontorsflytten som sker efter sommaren. Framförallt ska det bli väldigt skoj att flytta ihop med de andra konstruktörerna i Göteborg, tidigare Tellstedt. Vad jag har hört så är de grymma på ombyggnationer och grundförstärkning. Där kan vi verkligen komplettera våra kompetenser, vilket vi tycker är superbra!

Håller du på med några roliga projekt just nu?
Ja, jag håller precis på att avsluta Terminalexpansion norr på Göteborg Landvetter Airport som har pågått under tre års tid. Ett annat spännande projekt är ett bostads- och kontorskvarter utanför Kungsmässan i Kungsbacka.