William Klarén, VVS-konsult  

William Klarén är utbildad installationsingenjör och en av hans specialiteter är att göra energiberäkningar. Något som han är ganska ensam om att göra på kontoret i Örebro. Här berättar han mer om sig själv och sin roll som VVS-konsult.

Vem är William Klarén utanför arbetet?
Jag är precis 27 år fyllda och är från början född och uppvuxen i Katrineholm, men jag flyttade till Örebro för omkring fem år sedan då jag började på PE. Det stora intresset just nu är discgolf. Det är som golf fast man kör med frisbees och korgar. Jag har spelat i 3-4 år ungefär. Annars tränar jag på gym ett par gånger i veckan och utöver det brukar jag vara med kompisar. Jag gillar att resa också och gör det ett par gånger per år.

Hur var din väg till oss som VVS-konsult?
Jag gick i skolan ända upp till gymnasiet i Katrineholm. Jag gick energiprogrammet där, men när jag var klar var det ont om rörmokarjobb så jag och fyra andra från klassen bestämde oss för att plugga vidare. Vi började plugga på IUC och efter två år blev jag färdig installationsingenjör. Sen hade jag praktik lite här och var och jag fick en praktikplats här i Örebro på Caverion och via dem skulle jag ha praktik med projektering och då fick jag kontakt med PE. Jag hade två praktikperioder här på PE i Örebro som sedan övergick till examensarbete och efter det blev jag heltidsanställd. Nu har jag varit heltidsanställd här sedan december 2014.

Du sitter på kontoret på Stortorget i Örebro, hur är ert team där?
Ja, precis. Vi inom VVS är den enda disciplinen som ännu inte flyttat ihop med de andra disciplinerna. De andra i Örebro sitter i vårt PE-hus som även vi ska flytta till vid årsskiftet. Jag är fortfarande yngst här även fast jag har jobbat här i över fem år – så medelåldern är ganska hög. Men jag tycker att vi har en väldigt bra sammanhållning och alla funkar bra med alla. Jag har jobbat ihop med nästan alla i olika projekt genom åren och det funkar skitbra. Just nu är jag och två till härifrån som har hållit på med ett väldigt stort projekt på Volvo i Skövde.

Vad spännande, kan du berätta mer?
Det är två projekt som hänger ihop kan man säga. Vi har hållit på med detta i två år nu och det beräknas pågå ett tag till. Det ena projektet innefattas Volvos befintliga gjuteri som börjar bli lite till åren. I den delen handlar det om ombyggnationer och att rusta upp gjuteriet för lastbilsmotorer. Sen river vi ett gammalt hus bredvid och bygger upp en helt ny byggnad. Det är det andra projektet. Sedan ska de här två byggnaderna byggas ihop. Tanken är att man ska smälta allt järn och annat material i den gamla delen och sen åker det över till den nya delen där det sedan formas och kyls ned.  

Extra roligt med det här projektet är att det är ett samverkansprojekt inom PE där vi har kompetenser från oss på VVS, El, Tele & Säkerhet samt konstruktionen som tas fram våra konstruktörer. Vi sitter på Skövdekontoret tre dagar i veckan. Det innebär alltså att vi har samverkan mellan de olika disciplinerna, men också mellan de olika kontoren. Det är kul!

Vad gör en VVS-konsult?
Det är väldigt brett. Jag projekterar, ritar rör och ventilation samt beräknar hur mycket värme och ventilation som behövs i en byggnad till exempel. Jag har arbetat med skolor, sjukhus, kontor och lagerlokaler - vi tar åt oss allt möjligt egentligen. Sen är jag också ganska ensam här på kontoret med att göra energiberäkningar. Då kan det vara ett projekt som inte vi är inblandade i över huvud taget annars utan det kan vara en beställare eller en byggare som hör av sig till mig för att få en energiberäkning för att kunna få godkänt bygglov och klarar kravet enligt BBR. Då beräknar jag själva skalet på huset kan man säga och då har jag med värden för solen, el, och rör och allting sånt.

Vilka är de största utmaningarna?
De största utmaningarna är när man får de lite speciella projekten. Som nu på Volvo så arbetar jag till exempel en del med gaser, vilket jag inte har gjort så mycket tidigare. Andra utmanande projekt kan vara på sjukhus och laboratorium. Just när man projekterar för människors hälsa är det mycket krav som såklart måste följas. Då är extra viktigt att allting blir rätt.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa tycker jag är att man får mycket eget ansvar och får vara med och påverka vilka typer av lösningar det ska vara i olika projekt. Sen uppskattar jag också att arbeta med frihet under ansvar och att arbetet är flexibelt. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb!

Sen ska jag dessutom gå en uppdragsledarutbildning under våren och då kommer jag få mer ansvar, hålla i uppdrag själv och sådär. Då är det lite mer att tänka på – det blir kul med en ny utmaning.