En liten tomt att bygga på, många anslutande höjder och tunnelsystemet under mark innebar många utredningar och tekniska utmaningar inför uppförandet av Tegnérs torn. En av lösningarna var en spektakulär diagonal platsgjuten betongpelare, konstruerad för att bära vertikala laster.

Tegnérs torn är beläget I hörnet Tegnérgatan och Hälsobrunnsgatan i centrala Stockholm. Punkthuset är 10 våningar högt med 42 hyreslägenheter varav fem utförs som entresollägenheter med cirka fem meters takhöjd i vardagsrummet. Gestaltningsidén för huset är att använda samma material för både fasad och tak, en blandning av grön skiffer och plåt. 

Spektakulära lösningar
Vårt uppdrag omfattade grund- och takkonstruktioner samt stomkomplettering. Vi var även huvudkonstruktör samt upprättade bygghandlingar. En av utmaningarna var den indragna fasaden i entréplanet som möjliggör passage där Hälsobrunnsgatan möter Barnhusbron. För att bära de vertikala lasterna i hörnet konstruerade vi en spektakulär diagonal platsgjuten betongpelare tillhörande stålkonstruktion i bjälklagsnivå.

Tegnérs Torn är nominerat till Årets Stockholmsbyggnad 2020. Läs mer och rösta!

Uppdraget utfördes av Integra Engineering, som 2019 bytte namn till PE.

Tegnérs torn är beläget i stadsdelen Sabbatsberg i centrala Stockholm. Bild: Varg arkitekter

En liten tomt, många anslutande höjder och tunnelsystemet under mark innebar tekniska utmaningar inför uppförandet. Bild: Varg arkitekter

För att bära de vertikala lasterna i hörnet konstruerade vi en spektakulär diagonal platsgjuten betongpelare tillhörande stålkonstruktion i bjälklagsnivå.