Göran Karloja har arbetat som säkerhetskonsult sedan mitten av 80-talet. Han trivs i konsultrollen och brinner för att utveckla yngre förmågor. Han har passerat pensionsåldern men har ännu inga planer på att sluta. "Jag har fått stora möjligheter att styra mina dagar och projekt."

Vad gör du om dagarna?
Just nu så har jag mest besiktningsuppdrag för säkerhetsanläggningar. Jag har också några andra jobb som uppdragsledare som pågått över en längre tid som jag håller på att avsluta.

Genom åren har du arbetat med en hel del häftiga projekt, kan du berätta om ett särskilt spännande uppdrag?
Jag arbetade tidigare tillsammans med Svensk Kärnbränslehantering där uppdraget var att skriva underlag för att den dåvarande regeringen skulle kunna ta beslut om slutförvaret i Forsmark. I uppdraget fick vi göra koncisa och övergripande beskrivningar kring hur allt skulle fungera. Det var ett väldigt utmanande och roligt uppdrag som blev väldigt lyckat! Ett annat projekt jag är när jag blev tillfrågad av Locum att vara med att jobba med säkerheten på Stockholmsmässan och det tillfälliga sjukhuset i pandemins början våren 2020. Det var häftigt att få uppleva hur så många människor och discipliner från så många olika områden kan samverka och åstadkomma det vi gjorde på så kort tid.

När känner du att du kan göra mest skillnad för dina kunder?
Jag är nog bra på att lyssna och se vilka problem som ska lösas. Jag kanske inte alltid kommer med de ”flashigaste” lösningarna men det fungerar i praktiken.

Du började på PE 2018, vad får dig att fortsätta arbeta trots att du nu kommit in i en ålder då du kan pensionera dig?
Som senior har jag fått stora möjligheter att styra mina dagar och projekt så att det blir bäst för alla. För mig är det viktigt med en flexibel lösning och att jag har en bra kommunikation med min chef. Jag har alltid tyckt om att ta med yngre kollegor i projekten och se dem växa in i sin konsultroll och utvecklas i den. De är dessutom bra på CAD finesser och arbetar med en väldig fart.

Skulle du rekommendera andra personer över 55 år att söka sig till PE?
Absolut! Här fick jag en chans att fortsätta arbeta och det har funkat toppen. Jag har tidigare mött ett visst motstånd hos andra då man passerat 60 år men här var det inga problem. Just nu söker vi erfarna personer till vår avdelning inom El, Tele & Säkerhet så passa på att söka.