Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Från tung industri till lekfull utställning

Efter flera års omsorgsfull ombyggnad har nu Spårvägsmuseet i Stockholm flyttat in i ett anrikt tegelhus signerad Ferdinand Boberg. PE har haft uppdrag som generalkonsult och ansvarig arkitekt i projektet som har präglats av hårda antikvariska krav och höga mål inom hållbarhet.

Omvandling av en kulturbyggnad

Lördagen den 21 maj öppnade nya Spårvägsmuseum för allmänheten i Gasverket i norra Djurgårdsstaden. Verksamheten har flyttats från Södermalm i Stockholm till ett vackert 1800-talshus signerad Ferdinand Boberg, en av landets mest tongivande arkitekter. PE var generalkonsult i ombyggnadsprojektet och har på uppdrag av Region Stockholm Trafikförvaltningen varit med och skapat ett lekfullt och upplevelsebaserat museum i fyra plan med tillhörande café och butik. Arkitekter, projektledare, byggnadsantikvarier och konsulter inom el, vvs, tillgänglighet samt brandsäkerhet är bara några exempel på experter från PE som har bidragit i projektet.

Återbruk och kreativa lösningar

Huset är en klassisk industribyggnad med tunga tegelväggar och synliga konstruktioner av stål. Originaldelar har renoverats och sanerats för att kunna användas på nytt. Istället för att byta ut de karaktärsfulla fönstren från 1800-talet har nya isolerglas som måttanpassats till fönstren varsamt installerats. De gamla träportarna måste bytas ut på grund av brand- och säkerhetskrav, men här blev lösningen att de ska hänga på insidan av fasaden som dekorativa bevarade byggnadsdetaljer. Nya energieffektiva installationer har också genomförts utan att de påverkar husets karaktär.

– Tillsammans med PE och många skickliga aktörer i projektet har vi uppnått de högt ställda kraven och bevarat en av Sveriges kulturskatter för framtiden, säger Eva Ramberg, museichef på Spårvägsmuséet.