Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Bild och arkitektur: Jägnefält Milton

Förnyelse av 60-talscentrum

Fastighetsägaren Lennart Ericsson Fastigheter planerar en upprustning av Axelsbergs centrum med bland annat förslag på en ny 23-våningsbyggnad. PE bidrar med kompetens inom el- och telesystem samt energieffektiva lösningar för hållbart byggande.

Axelsbergs centrum, som även kallas Hägerstens torg, anlades på 1960-talet och har under lång tid varit i behov av upprustning. Enligt förslaget ska centrumet utvecklas med cirka 120 nya bostäder, verksamhetslokaler, ett upprustat centrumområde samt ett nytt landmärke för Axelsberg i byggnaden Tornet.

Enligt förslaget får det nya höghuset 23 våningar med bostäder samt kommersiella lokaler i de nedre våningsplanen. Utöver Tornet planeras även ett eller ett par nya våningsplan på befintliga byggnader vid centrumet.

Energieffektiva lösningar

PEs konsulter fick förtroende att ta fram systemhandlingar för höghusets el- och telesystem. Fastighetsägaren sätter hållbarhet högt i projektet och för PEs arbete innebär det bland annat förslag på hur solceller kan placeras på byggnader, att planera laddningsmöjligheter för elbilar i parkeringsgaraget samt planera energieffektiva belysningsstyrningar.

Experter på höga hus

– På PE har vi spetskompetens inom höga byggnader och stor erfarenhet av liknande projekt. Att bygga på höjden medför alltid speciella utmaningar vad gäller el- och telesystem. Bland annat krävs det att man planerar för en reservkraftsanläggning för att säkerställa drift av räddningshissar med mera om strömmen bryts, säger Johan Lundh, sektionschef och ansvarig för uppdraget på PE.