Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Höghuskajen på Söder

JM har utvecklat Liljeholmskajen i Stockholm till en attraktiv, blandad stadsdel med lägenheter, arbetsplatser, förskolor och lokaler i bottenvåningarna. PE har varit konstruktör för två kvarter samt projekterat el- och telesystem för totalt tio kvarter. Ett av kvarteren har utsetts till årets Stockholmsbyggnad 2022.

Området började byggas i början av 2000-talet och i dag bor här tusentals människor. Många hus är riktigt höga och bjuder på spännande lösningar. Flera av dem har rönt stor uppmärksamhet – i ett kvarter har till exempel en förskola sin utomhuslekyta på taket.  PE har ansvarat för konstruktionen av två av områdets högsta byggnader, Kajen 5 och Kajplats 6. PE har dessutom projekterat el- och telesystem för över tusen lägenheter, förskolor, butiker och restauranger.

Konstruktion på höjden

Kajen 5 har en högdel på 24 våningar och en lågdel som ramar in en gemensam gård. Totalt finns 193 lägenheter i kvarteret. Kajplats 6 består av ett U-format stadskvarter i 7-8 våningar och en högdel på 27 våningar, vilket gör det till områdets högsta byggnad. Kvarteret innehåller 199 lägenheter och högst upp finns en restaurang som består av en glaskub med stålstomme. Kajplats 6 har utsetts till årets Stockholmsbyggnad 2022.

Utmanande elprojektering

De höga husdelarna mot kajfronten, med cirka 25 våningar, krävde unika lösningar för el- och teleprojekteringen så att kraven på brand-, åskskydd med mera kunde uppfyllas. Dessutom har JM höga krav när det gäller hållbarhet arbetades in i handlingarna.

PE har varit ansvarig för elprojekteringen för en stor del av kvarteren.

Bild: Alexander Farnsworth

Kontaktpersoner