Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Upprustning av Klara C

I Vasakronans mest omfattande ombyggnadsprojekt någonsin fick vi uppdraget som arkitekt. Den blåklassade funkisfastigheten Klara C mitt emot Centralstationen i Stockholm totalrenoverades till modern toppstandard för att återfå sin forna glans och återigen bli ett av Stockholms mest attraktiva kontorshus.

Klara C invigdes 1934 och blev då en symbol för den moderna storstaden med sitt centrala läge och ljusreklam på fasaden. Vi anlitades som arkitekter när byggnadens 48 500 kvadratmeter, fördelat på 12 plan, totalrenoverades till flexibla kontor med nya installationer och nya placeringar för tekniska utrymmen och schakt.

Den stora utmaningen var, förutom byggnadens storlek och dess kulturhistoriska värde, de låga takhöjderna. I nära samarbete med produktionsledning och teknikkonsulter skapade vi miljöer som ändå uppfattas som rymliga. Plan 3 till 12 består av kontorslokaler, vissa med stora terrasser. På de nedre planen finns restauranger och butiker samt utrymmen för teknik, förråd och garage. Byggnaden är certifierad enligt LEED Platinum.

Läs mer på Vasakronans hemsida >

Klara C, som tidigare gick under namnet Esselte-huset, ritades av Ivar Tengbom och invigdes ursprungligen 1934. Bild: stockholmskallan.stockholm.se/post/19070