Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Bild: Naturrum Hornborgasjön

Besöksrum vid Sveriges största naturvårdsprojekt

Hornborgasjön, kanske mest känd för den årliga trandansen, är Sveriges genom tiderna största naturvårdsprojekt. När Naturvårdsverket och Länsstyrelsen beslutade att uppföra byggnaderna Doppingen och Utsikten i anslutning till denna fågelsjö var ledorden god arkitektur, miljöanpassning och full tillgänglighet. Doppingen tilldelades Stadsbyggnadspris i Falköping 2022.

Prisad storfavorit i Falköping

Café Doppingen och utsiktsbyggnaden Utsikten vid Hornborgasjön är välbesökta och omtyckta destinationer för platsens många besökare. Doppingen tilldelades Stadsbyggnadspriset i Falköping 2022.  Motiveringen löd: ”God arkitektur – Byggnaden är belägen i ett mycket känsligt område och har genom en genomarbetad utformning på ett smakfullt sätt lyckats kombinera moderna- och klassiska byggnadselement till en god helhet.”

Arkitektur med ursprung i Västergötlands lador

I Doppingen finns café, kontor, konferensutrymmen samt utställning. Här njuter man av fin utsikt över sjön genom stora glasytor och burspråk som ger god kontakt med naturen. Arkitekturen har sitt ursprung i Västergötlands byggtradition för lador, med vasstak och med trä och kalksten i fasaden. Fasadpanelen utgörs av grovt obehandlad ramsågad furu som med tiden kommer att anta en naturlig grå färg. Vasstaket kommer att mörkna och byggnaden kommer succesivt att smälta in mer och mer i naturen. De olika huskropparna är något förskjutna och mellandelens tak är belagt med pannplåt för att få ett avbrott och visuellt korta ned byggnadens längd. Stenväggarna och de öppna spisarna in- och utvändigt är grovt huggen kalksten från Kinnekulle. Liknande material återkommer interiört – ljuslaserad furu och kalksten.

Utsiktsbyggnad anpassad för fågelskådning

Utsikten är placerad längre ut på Fågeludden. Byggnaden är anpassad till topografin och naturen på platsen, vilket innebär en ganska låg byggnad i och med att placeringen är relativt hög mot sjön. Byggnaden är konstruerad som en oktagon med en centralt placerad trappa upp till utsikten. Endast lokala naturmaterial med förankring i området har använts. Träkonstruktion av sågad ek, taket av 50 mm tjocka kalkstenshällar med klovyta på takstolar och åsar av ek. Dimensionerna är kraftiga. Konstruktionen är dimensionerad för att ge stadigt underlag för fågelskådarnas tubkikare med stor förstoring, utan att ge vibrationer och störningar av bilden. Golvet på utsikten är gjort som ett tjärat båtdäck av ek notat med tågvirke och bäck. Detta är den enda ytbehandlingen på byggnaden.

Bild: Naturrum Hornborgasjön

Bild: Naturrum Hornborgasjön

Kontaktpersoner

Hans-Olof Carlson

Hans-Olof Carlson

Studiochef Arkitektur Skövde, Arkitekt SAR/MSA

+46 10-516 03 48 Skövde Karlsgatan