Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Bild: Riksbyggen

Positive Footprint Housing

”Positive Footprint Housing” är Riksbyggens innovationsplattform för framtidens hållbara bostadslösningar. Pionjärprojektet Brf Viva i Göteborg är en inspiration för hela branschen. PE var huvudkonstruktör och ansvarig för akustik.

Ambitionen med Riksbyggens bostads- och forskningsprojekt ”Positive Footprint Housing” är att utveckla Sveriges mest innovativa och hållbara bostadsprojekt. I Brf Viva testar Riksbyggen nya energilösningar, en helt ny typ av betong med betydligt lägre klimatpåverkan samt olika former för ökad social hållbarhet.

Brf Viva består av tre låga hus om fem plan och tre höga hus om tio plan sammanbundna genom en platåbyggnad och entrébalkonger, Den branta slänten som projektet är beläget i, krav på att minimera sprängning, husens bärande system med pelare mot berg, installationsdragningar nedsprängda i berg samt geografiska begräsningar i produktion på plats innebar tekniska utmaningar för PE som huvudkonstruktör i projektet.

PE har även genom det förvärvade bolaget Gärdhagen Akustik projekterat ljudmiljön och utfört ljudprovning i samband med slutbesiktning och miljöklassning.