Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Yteffektivt och välplanerat i Borås

I kvarteret Kiden planeras det nya området Bergdalsterassen med cirka 150 hyreslägenheter. PE fick i uppdrag att utforma de yteffektiva bostäderna som fördelas på fem punkthus med omsorgsfull gestaltning både ute och inne.

Tornstaden uppför området Bergdalsterassen på uppdrag av projektutvecklarna Järngrinden och Mjöbäcks. Här bor man i ett lugnt villaområde i stadsdelen Bergdalen med nära till både naturen och centrum. Projektet möjliggjordes efter godkännandet av en ny detaljplan för området.

– Vi har utnyttjat detaljplanen maximalt och skapat attraktiva byggnader som stämmer överens med denna. Till exempel har vi tillsammans hittat smarta lösningar för att hantera områdets stora nivåskillnader, säger Mats Samuelsson, uppdragsansvarig arkitekt på PE.

Välplanerade och ekonomiska bostäder

Att hitta den bästa lösningen för parkeringsplatser var också något som krävde noga eftertanke. En del av lösningen här blev ett parkeringsgarage med drygt 60 platser som har placerats under tre av de fem punkthusen. Husen är av tre olika typer med fyra till fem lägenheter per plan. Lägenheterna har mellan ett och tre rum och kök. De har planerats yteffektivt för att boendet ska bli så ekonomiskt som möjligt för hyresgästerna i en attraktiv miljö.

Lägenheterna har planerats yteffektivt för att boendet ska bli så ekonomiskt som möjligt för hyresgästerna.

Genomgående har husen en ljus, sandfärgad tegelfasad i entréplanet. Övriga fasadytor är vitmålade betongelement, med översta våningen i ljusgrå kulör.

Kontaktpersoner