2020-05-26 | Nyheter

”Det kändes bra att göra en samhällsnyttig tjänst i rådande tid”

När det tillfälliga fältsjukhuset i Älvsjö byggdes upp fick säkerhetskonsulten Göran Karloja en förfrågan om PE med kort varsel kunde hjälpa Locum med passerkortsadministrationen. Tillsammans med kollegorna Robert Persson och Charlotta Hybinette fanns Göran på plats som mest mellan 06.00 och 22.00, veckodagar som helger. Här berättar Göran om uppdraget.

Hej Göran, hur kändes det när du fick förfrågan från Locum?
Jag tyckte att det kändes jättebra att få utföra en samhällsnyttig tjänst i rådande tid. En av de första tankarna var dock hur arbetssituationen skulle se ut för våra medarbetare och hur deras säkerhet kunde säkerställas. Vår personal ville dra sitt strå till stacken och hjälpa till, vad som än krävdes.

Vad var vårt uppdrag på plats?
I det tillfälliga sjukhuset på Stockholmsmässan i Älvsjö sattes det upp Speedgates för passager som lånats från Friends Arena. Vi fick listor på vårdpersonal som skulle ha access och vår uppgift var att ge dem tillträde till lokalen när de kom första gången. För att effektivisera arbetet använde vi deras redan existerande eTjänstekort och kunde därmed samtidigt garantera att de som passerade var anställda i Region Stockholm.

Hur säkert var ert arbete ur ett smittskyddsperspektiv?
Vår arbetsmiljö säkrades genom två meters-regeln. Vi skapade en tillfällig arbetsstation vid mässans informationsdisk som säkrade avståndet mellan oss och vårdpersonalen. Vi läste av eTjänstekorten utan att ta i dem och vårdpersonalen fick därefter själva scanna av sina kort i en inläsare och välja en kod.

Hur var stämningen på sjukhuset?
Det var ett lugn trots rådande situation. Det var ungefär tusen personer totalt som jobbade med att bygga upp all nödvändig ”infrastruktur” med medicinska gaser, datanät, brandskydd, sjukvårdsmateriel och så vidare. Alla var mycket fokuserade och insåg allvaret i situationen.

Hur arbetar ni idag?
Nu börjar man se en nedgång i smittspridningen, men vi står standby om Stockholms läns sjukvårdsområde behöver vår hjälp, säger Göran avslutande.

Tack Göran!