2019-11-28 | Nyheter

PE var med och stöttade regionfinalen i tävlingen FIRST LEGO League

PE har varit med och stöttat regionfinalen i tävlingen FIRST LEGO League (FLL) i Skövde genom att ha medverkat som en av domarna. FLL är en tävling där barn och ungdomar i åldrarna 13-16 år tävlar i olika kunskaps- och robotprogrammeringstävlingar för att göra upp om en plats i den skandinaviska finalen.

Årets tema är ”City Shaper” där fokus ligger på design och konstruktion av byggnader. Varje lag ska, förutom att bygga och programmera en legorobot, identifiera ett problem som de ser i staden och komma med en innovativ lösning som ger en bättre framtid för alla.

Den vinnande idén som PE var med och utsåg presenterade ett elcykelställ med solpaneler på taket som laddar elcyklarnas batterier. Cykelstället skulle också förses med låsbara skåp där batterierna skulle kunna förvaras på ett säkert sätt.

- Jag tycker det är en mycket inspirerande och viktig tävling då vi uppmuntrar ungdomarna att intressera sig för teknik och samhällsbyggnadsfrågor samt arbeta tillsammans i god laganda, säger Linda Ålander, arkitekt på PE

Regionfinalen hölls på Balthazar Science Center i Skövde den 9 november och det var totalt 30 lag som deltog. Varje lag bestod av 8-10 ungdomar som är mellan 13-16 år. Ungdomarna har arbetat med sitt projekt i skolan i åtta veckors tid och på tävlingsdagen var det dags att presentera resultatet inför de olika domargrupperna.

Tävlingen bestod av fyra huvuduppgifter:

  • Lagets projekt: Utföra en teoretisk forskningsuppgift kopplad till årets tema
  • Bygga och programmera en LEGOrobot att tävla med
  • Marknadsföra laget och dess arbete
  • Skaffa lagsponsor

Det vinnande laget kom från Helenaskolan i Skövde och får åka till den skandinaviska finalen i Roskilde den 29-30 november.  


Ett av lagen som tävlade på Balthazar den 9 November


Domargrupp Projekt 1 där Linda Ålander från PE var en domarna (t.v sittande).