2020-12-17 | Nyheter

Historisk satsning i Artilleristallarna i Göteborg

Artilleristallarna är ett stycke göteborgsk historia med en alldeles egen karaktär. Under 2019/2020 har det pågått en större renovering av Artilleristallarna med tillhörande hus i centrala Göteborg och PEs experter har ansvarat för all VVS-design.

Foto: Wallenstam

Artilleristallarna är ett stycke göteborgsk historia med en alldeles egen karaktär. Sedan de uppfördes som regementets stall och ridhus 1835 har tiden förvandlat dem till hem för hyrverk, hantverk, verkstäder och garage. Idag utgör de gula tegelbyggnaderna en naturlig port till Magasinsgatans myller.

Under 2019/2020 renoverades Artilleristallarna med varsam hand för att bevara den unika miljön för framtida göteborgare. Genom att ta tillvara på tidigare outnyttjade ytor får butikerna i markplan ett extra våningsplan, dessutom tillfördes också ett orangeri som erbjuder grönska och väderskydd året om och en helt ny verksamhet under det välvda garagetaket.

Henrik Hellensvärd på PE är en av de som arbetat med projektet ända sedan 2014.
– Vårt arbete med fastigheten började redan 2014 då den första förstudien för utveckling till ny verksamhet arbetades fram. Därifrån har intilliggande lokaler för butiker, café, kafferosteri, bageri, kontor och restaurang byggts om och nu avslutningsvis står sista delen klar med restaurang Tavolo som resultat.

Enligt Henrik har projektet varit utmanande, speciellt med tanke på lokalens breda användningsområde.
– Den stora utmaningen har varit att hitta bra lösningar som uppfyller behoven för en toppmodern restaurang med avseende på ventilation, inneklimat samt god energiprestanda, samtidigt som byggnadens karaktär och känsla behålls. Det har krävt särskilt noga projektering av detaljer där utseendet på installationerna inne i serveringsdelen har spelat en stor roll. Det har även varit mycket vridande och vändande med alla installationer som ska in i ett nytt fläktrum som placerats i ett vindsutrymme med mycket begränsad yta och volym.

PEs experter har varit inne i projektet hela vägen med projektering av förstudie till bygghandling av VVS-installationer samt styr- och övervakning. Den som har vägarna förbi ska rikta blicken uppåt.
– Ventilationen inne i serveringslokalen är byggd med släta lasersvetsade kanaler som ligger symmetriskt på vardera sida av det välvda taket. Det tycker vi blev en väldigt bra lösning som inte stör intrycket av lokalen, avslutar Henrik Hellensvärd.

Vill du läsa mer? Fastighetsägaren Wallenstam har samlat information, bilder och filmer om fastigheten här: https://www.wallenstam.se/sv/artilleristallarna

Foto: Wallenstam

Foto: Wallenstam

Foto: Wallenstam

Foto: Wallenstam