Gå direkt till textinnehållet
logotyp

”Vi strävar efter att hela tiden bli bättre”

Nyheter

Karlstadsbaserade Oscar Stanser är sedan oktober 2022 sektionschef inom PE Teknik & Arkitekturs affärsområde Byggnad. I sin nya roll vill han bidra till att utveckla marknadsarbetet för att hjälpa såväl befintliga som nya kunder att bygga ännu mer värde.

År 2015 började Oscar Stanser jobba som uppdragsansvarig byggnadsingenjör på företaget, för att 2018 axla rollen som gruppchef i Karlstad. Hösten 2022 tog han nästa kliv till posten som sektionschef. Uppväxt i Degerfors tog han examen som högskoleingenjör på Karlstad universitet 2009. Under sin följande yrkestid i byggbranschen har han hunnit pröva på det mesta, från konstruktion till byggledning, utredningar och besiktning, en erfarenhet han haft stor användning av under tiden på PE.

Vad innebär din nya roll?

– Affärsområde Byggnad har fyra sektioner som är ungefär lika stora. Min sektion, Övriga landet, inkluderar mindre kontor runtom i landet. Som sektionschef deltar jag i affärsområdets ledningsgrupp där jag kan bidra med mina tankar och idéer för att vi ska nå våra mål. Utöver detta stöttar jag gruppchefer inom sektionen på kontoren i deras arbete gentemot kunderna och i genomförandet av affärsområdets planer.

Vad tycker du kännetecknar ledarskapet inom PE?

– Jag tycker att vi har en tillit till och uppmuntrar medarbetarna som får ta eget ansvar och egna initiativ. Som konsult blir man inte hindrad i sitt arbete av toppstyrda strukturer. Chefskapet på PE handlar mer om ett stöttande ledarskap med ett coachande förhållningssätt. Som chef förväntas man vägleda medarbetarna och vara tillitsfull och öppen för deras egna idéer och tankar. Det handlar alltid om en teaminsats där alla delar måste fungera. Genom coachning kan hela teamet förbättra sig och medarbetarna växa.

Vad ser du att du själv kan bidra bäst med?

– Under mina år som uppdragsansvarig och gruppchef har jag byggt upp en erfarenhet inom marknadsarbetet och vad gäller att bemöta kunder, både för att marknadsföra PEs kompetenser på ett bra sätt och för att identifiera kundens behov. Jag har lätt att ta kontakten med kunden och vi har lyckats bra med det här i Karlstad. Jag vill gärna sprida kunskaper och tankar kring de här bitarna till andra kontor och hela affärsområdet. Här är det också en fördel att jag som chef ändå får jobba vidare i projekt för kunder och har en fot kvar i projektorganisationen. På så vis behåller jag kännedomen om kunderna och vad de är ute efter, vilket jag tror berikar mitt ledarskap.

Vad tycker du är roligast med ditt jobb?

– Jag drivs av flera olika saker. Dels gillar jag det affärsmässiga, det är alltid fantastiskt att låsa en affär och få kundens förtroende att köra igång med ett projekt. I rollen som konstruktör är det också otroligt tillfredsställande att efter bästa förmåga förverkliga kundens önskningar och ambitioner på bästa sätt. Sedan är det internt roligt att se sina gruppmedlemmar växa i sina roller och att de blir lite bättre på det de gör för varje gång.

Vad får dig att stanna på PE?

– Jag trivs verkligen med kollegerna och det är A och O. Det gäller både gänget här i Karlstad, i affärsområdet i stort och andra affärsområden. Jag gillar närheten och enkelheten att ta kontakt med bolagskollegorna. Sedan tycker jag att det finns en samsyn om vart vi är på väg. Jag identifierar mig med att vi ska vara främst inom byggnader. Det är kaxigt och högt ställda mål, men samtidigt helt i linje med vart vi är på väg och våra värderingar. Vi är verkligen engagerade och inriktade på att hela tiden vara innovativa för att hitta bättre metoder och kunna bidra till hållbarhet, samtidigt som vi är affärsmässiga och ansvarstagande.

När känner du att du gör störst skillnad för kunderna?

– När vi lyckas implementera deras tankar och leverera en lösning som till och med är bättre än det de tänkt sig. Om vi lyssnar in kundens behov och idéer och sedan tar det ett snäpp till och överträffar deras förväntningar har vi verkligen skapat värde för dem och då kommer de tillbaka till oss med fler uppdrag.

Finns det något projekt som du själv är särskilt stolt över?

– Vi har gjort många stora projekt med gott utfall, men ett jag kan nämna är Solstadens sportcenter som vi utförde i samarbete med Byggdialog och Karlstads kommun, ett arenabygge som innefattade både en inomhus- och en utomhusarena för friidrott. Inomhusarenan är den tredje största i Europa i sitt slag och den största med en stomme helt i trä. Vi agerade huvudkonstruktör i projektet som bjöd på många utmaningar kring materialval och med att förverkliga beställarens tankar och visioner. Under projektets gång utökades också ambitionerna kring hållbarhet och med det användningen av trämaterial. Vi lyckades mycket väl genom en tät dialog med produktionen kring metodval, materialval, tidsaspekter och hållbarhet. Med vår vision i ryggen hittade vi fram till innovativa och hållbara lösningar i projektet som vi kan vara stolta över lång tid framöver.

Fakta om Oscar Stanser

Titel: Sektionschef på Affärsområde Byggnad
På PE sedan: 2015 (först på Integra, förvärvat 2018)
Bor i: Hammarö, utanför Karlstad.
Fritidsintressen: Gillar att springa och planerar ett 27K Fjällmaraton i sommar. Sedan måste jag hela tiden ha projekt på gång även på hemmaplan och har bland annat totalrenoverat ett hus, byggt ett annat och jobbar med utemiljön samt snart hundägare. Kan inte sitta still, helt enkelt!

Konstruktion och byggteknik för hållbara byggnader

Oavsett projektstorlek är PE en pålitlig partner. Utifrån kundens förutsättningar och behov hittar vi smarta och kreativa lösningar för att göra byggnader både hållbara och kostnadseffektiva, från grundläggning till taknock.

Välkommen med din förfrågan

Vill du att vi kontaktar dig angående en offert, en specifik fråga eller ett för att boka ett möte? Beskriv ditt ärende så ser vi till att du blir kontaktad av rätt person hos oss. Vill du bli en del av vårt team? Connecta och gör din ansökan på pe.se/karriar.