Gå direkt till textinnehållet
logotyp

”PEs traineeprogram har gett mig ovärderliga insikter”

Nyheter

Nyligen var det avslutning för första omgången av vårt traineeprogram som ger nyexaminerade en riktigt bra introduktion till PE och vår bransch. Under tio månader har traineerna deltagit i ett exklusivt program som bestått av utbildning, mentorskap och nätverksträffar kring olika teman. Nu var det dags för avslutningsträff i Stockholm och att sammanfatta tiden i programmet.

Med traineeprogrammet vill PE attrahera framtida ledare och specialister och deltagarna i första omgången är alla nyexaminerade civilingenjörer inom Samhällsbyggnad. Alla traineer är anställda i något av våra affärsområden och har genomfört programmet parallellt med ordinarie arbete i uppdrag. Områden som har diskuterats och berörts är bland annat affärsmannaskap, ledarskap och medarbetarskap, hållbarhet och lönsam tillväxt.

Rasmus Ekeroth är byggnadskonstruktör på PE i Malmö och en av deltagarna. Han är utbildad civilingenjör inom Väg- och vattenbyggnad på Lunds Tekniska Högskola. Vi passade på att ställa några frågor till honom om hur hans tid som trainee har varit.

Hur har det varit att gå PEs traineeprogram?

– Programmet har gett mig ovärderliga insikter. Som nyexaminerad har det varit ett fantastiskt forum där jag kunnat diskutera olika aspekter av konsultrollen, till exempel hur vi arbetar för att leverera högst kundvärde, tillsammans med andra kollegor som också är i början av sina karriärer. Ledningens medverkan och engagemang i programmet har tillfört välbehövlig kunskap och stora mängder perspektiv. Jag känner definitivt att jag lärt mig saker under de gångna tio månaderna som hade tagit mycket längre tid att finna genom egen insikt.

Hur var avslutningsträffen?

– Avslutningsträffen innehöll bland annat omvärlds- och framtidsspaning, affärsetik samt reflektion och sammanfattning av programmet. Det var kul att reflektera över hur vi alla deltagare förändrats under programmets gång. Vi har alla utvecklats både som personer och som grupp sedan vår första träff i september 2023. Förhoppningsvis så blir avslutningsträffen inte ett avslut för trainee-nätverket!

Vad tar du med dig från programmet?

– Jag tar med mig mycket om hur vi kan och bör agera som konsulter och medarbetare, och hur viktigt det är med självledarskap. Programmet med dess utbildningar har gett mig mycket bra verktyg för att bygga en stabil grund för min framtida karriär. En bonus är också att jag har fått lära känna kollegor på andra PE-kontor runtom i Sverige. Jag ser fram emot att fortsätta besöka dem även nu efter programmets avslut!

Vad jobbar du med på PE?

– Jag jobbar som byggnadskonstruktör och arbetar både med nyproduktion, främst av kommersiella lokaler med prefabricerade betongkonstruktioner, och undersökningar och utredningar av befintliga konstruktioner. Uppdragen med befintliga konstruktioner har varit givande på ett riktigt bra sätt då jag kunnat bidra till att förlänga livslängden hos våra kunders byggnader till minimal miljöpåverkan.

Läs mer:

En hållbarhetsdag för PEs traineer>
PEs traineeprogram>