Gå direkt till textinnehållet
logotyp

PE stöttar i Perstorp Groups hållbara produktionsbygge

Pressmeddelanden

När Perstorp bygger en banbrytande ny anläggning för produktion av hållbar metanol i Stenungsund anlitas PE Teknik & Arkitektur som disciplinledare för markarbeten och konstruktion. 

I samarbete med energibolaget Uniper har Perstorp Group fått stöd från EUs innovationsfond för Project Air. Detta projekt ska etablera den första storskaliga produktionen av hållbar metanol i sitt slag. Metanolen ersätter fossil råvara i Perstorps produktion och väntas ge långtgående hållbarhetseffekter i många industriella värdekedjor. I processen utnyttjas bland annat avskiljning och användning av koldioxid (CCU) samt restprodukter från Perstorp Groups befintliga produktion. Totalt kommer Project Air att innebära en minskning av växthusgaser motsvarande Sveriges inrikesflyg varje år.

Produktionsanläggningen byggs vid Perstorp Groups fabrik i Stenungsund och planeras att tas i bruk i slutet av 2026. I byggprojektet anlitas PE som disciplinledare för markarbeten och konstruktion, vilket innebär att vara beställarstöd åt Perstorp Group vad gäller upphandlingar, tekniska granskningar med mera. I rollen hjälper PE också det italienska konsultbolag som ansvarar för bygget med anpassning till svenska regelverk och tillståndsprocesser, samt kännedom om lokala förutsättningar och underentreprenörer.

– Projektet innefattar omfattande markarbeten, pålning samt betong- och stålkonstruktioner för att bära utrustning som används i processindustrin. Den nya anläggningen blir ett tillägg till den befintliga processen och vi kommer att arbeta med bygget samtidigt som fabriksverksamheten är i drift, vilket innebär höga krav på detaljplaneringen, säger Jakob Brandin, uppdragsansvarig byggnadskonstruktör på PE.

– Det här är en stor och strategiskt viktig investering för Perstorp och ett banbrytande steg för kemiindustrin. Tillsammans med PE Teknik & Arkitektur tar vi steg mot cirkulär kemi som bryter fossilberoendet, säger Robert Larsson, Project Engineering Manager på Perstorp Group.

Relaterad information

Konstruktion och byggteknik för hållbara byggnader

Oavsett projektstorlek är PE en pålitlig partner. Utifrån kundens förutsättningar och behov hittar vi smarta och kreativa lösningar för att göra byggnader både hållbara och kostnadseffektiva, från grundläggning till taknock.

Välkommen med din förfrågan

Vill du att vi kontaktar dig angående en offert, en specifik fråga eller ett för att boka ett möte? Beskriv ditt ärende så ser vi till att du blir kontaktad av rätt person hos oss. Vill du bli en del av vårt team? Connecta och gör din ansökan på pe.se/karriar.